• Aktuality

            • Úspechy v regionálnej kaderníckej a kozmetickej súťaži

            • 27. 9. 2022 sa žiačky III. K triedy odboru kaderník a III. I odboru kozmetik zúčastnili regionálnej súťaže, ktorá sa konala v Strednej odbornej škole podnikania a služieb v Námestove. Našu školu reprezentovali žiačka Karina Mosorová z odboru kaderník v disciplíne „OUT OF THIS WORLD“ a z odboru kozmetik žiačka Aneta Jurištová v disciplíne „SCIENCE FICTION“.

              Karina Mosorová sa umiestnila na 2. mieste. V tej istej kategórii získala aj cenu poroty.

              K dosiahnutému úspechu jej srdečne blahoželáme.

               

               Žiačky na súťaž pripravovali Bc. Darina Červencová a Katarína Rajteková

            • Európsky deň jazykov

            • Stalo sa už tradíciou, že 26. septembra si pripomíname Európsky deň jazykov. V súvislosti s týmto sviatkom sme pripravili na našej škole niekoľko akcií. Jednou z nich bola návšteva žiačok III. C a III. K triedy v mládežníckom centre KERIC v Čadci 20. 9. 2022, kde sa žiačky zoznámili so zahraničnými lektormi cudzích jazykov z krajín EU, ktorí budú tento rok pôsobiť aj na našej škole.

              Ďalšou aktivitou bolo prezentačné video zo zahraničnej mobility v Portugalsku, pod záštitou projektu Erasmus +, ktoré spracovala žiačka V. A triedy Daniela Baránková. Vo videu Daniela prezentuje mestá a prostredie, v ktorom vybraní žiaci tried III. A, IV. A, III. H, IV. H bývali a pracovali. Účasťou na projekte Erasmus + žiaci získali nielen cenné zručnosti vo svojom odbore čašník a kuchár, ale aj dokázali komunikovať s miestnymi zamestnancami gastronomických prevádzok a inými zahraničnými študentmi z EU. A navyše, získali neoceniteľné skúsenosti pre svoj osobný aj profesijný rast. Je to súčasť poslania a vízie našej školy.

              Po ukončení prezentácie si žiaci pozreli zahraničný životopisný film pod názvom ELVIS v Dome kultúry v Čadci.

              Na počesť EDJ sa žiaci môžu zapojiť do jedinečného kvízu a vyskúšať svoje jazykové zručnosti na stránke:

              SAAIC – Erasmus SK, LingvaKvíz na adrese: https://kviz.lingvafest.sk

              EDJ je plánovaný aj v párnom týždni 7. 10. 2022.

              Ing. Slavka Jašurková

          • Verejná zbierka Biela pastelka
            • Verejná zbierka Biela pastelka

            • Biela pastelka, symbol pomoci na prvý pohľad v neriešiteľných situáciách v živote nevidiacich a slabozrakých, kreslí bielu čiaru na tmavej ceste. Každá z nich sa premení na pomocnú ruku podanú pri snahe naučiť sa samostatne a najmä bezpečne chodiť s bielou palicou, variť, postarať sa o domácnosť, pracovať s počítačom a mnoho iných činností, z ktorých každá je malým víťazstvom, ktoré ľuďom so zrakovým postihnutím pomôže viesť plnohodnotný život.

              Aj v tomto roku sa naša škola aktívne zapojila do zbierky. 23. 9. 2022 žiačky I. P Nikola Kučáková a Petra Labajová oslovili zamestnancov a žiakov. Tých, ktorí sa rozhodli prispieť, symbolicky odmenili bielou pastelkou.

              Ďakujeme, že aj vďaka vašej podpore môže Biela pastelka písať krajší príbeh v životoch nevidiacich a slabozrakých ľudí.

              Ing. Eva Brezovská

              koordinátorka VMR

            • Rozvoj komunikácie so zahraničnými dobrovoľníkmi

            • V spolupráci s mládežníckym centrom KERIC v Čadci sme zorganizovali 20. 9. 2022 spoločné stretnutie koordinátorov, zahraničných dobrovoľníkov a našich žiačok z odborov cukrár, predavač a kaderník z tried III. C a III. K. Žiačky pracovali v malých tímoch a postupne sa oboznámili s činnosťou a dobrovoľníckymi aktivitami centra KERIC. Zároveň si vyskúšali komunikačné schopnosti v anglickom jazyku so zahraničnými dobrovoľníkmi z krajín EÚ, napr. Španielska, Nemecka, Talianska, Estónska, ale aj z Gruzínska, Turecka a Ukrajiny.

              V úvode sa žiačky a zahraniční lektori navzájom predstavili a potom sa rozprúdila živá diskusia, v ktorej noví lektori objasnili svoje vlastné motívy pre dobrovoľníctvo v našej krajine. Následne zaujímavými otázkami nabádali žiačky k vzájomnej komunikácii. Počiatočné obavy a stres vystriedala dobrá nálada a smiech. Žiačky sa osmelili a komunikácia prebiehala v príjemnej a nenútenej atmosfére. Koordinátori tímu KERIC predstavili našim dievčatám svoje aktivity formou prezentácií a potom diskutovali o témach, ako rozvíjať dobrovoľníctvo vo svojom okolí a prečo sa stať dobrovoľníkom. Cieľom spoločného stretnutia bolo odstrániť bariéry v komunikácii s cudzincami, zábavnou formou zlepšiť komunikačné zručnosti žiakov v anglickom jazyku a popritom sa dozvedieť niečo o komunite dobrovoľníkov a ich činnosti v školách a v našom meste.

              Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s KERIC-om aj v iných oblastiach a s niektorými sa určite budeme stretávať na hodinách anglického jazyka.

              Na záver niekoľko postrehov a osobných názorov žiačok z III. C a III. K.

              Valentína F., III. C: „Mali sme prednášku s ukrajinskou lektorkou. Rozprávala o svojej krajine a o tom, prečo prišla do centra KERIC. Potom sme sa rozprávali s dobrovoľníkmi z rôznych krajín, ako sú Taliansko, Turecko, Francúzsko. Dobrovoľníci sa nám predstavili a my im. Páčilo sa mi, že už vedia niečo po slovensky. A tiež, že môžeme prísť do centra, v ktorom ponúkajú program pre mladých ľudí a rôzne dobrovoľnícke aktivity.“

              Viktória Č., Valentína R., Monika T., III. K: „Prednáška v mládežníckom centre KERIC bola pre nás veľmi dobrou skúsenosťou. Získali sme informácie o tejto organizácii a spoznali sme nových ľudí z rôznych kútov Zeme. Dobrovoľníci boli veľmi priateľskí, dozvedeli sme sa o ich krajinách, kultúrach a zistili sme, prečo sa stali dobrovoľníkmi. Boli by sme rady, keby nás aj oni navštívili na našej škole a mohli by sme sa porozprávať po anglicky. Koordinátorka Lenka nám predstavila program tejto organizácie a spôsob, ako sa do nej zapojiť. Veľmi nás to zaujalo a možno v budúcnosti by sme sa aj my zapojili do aktivít KERIC-u.“

              Ing. S. Jašurková

            • Týždeň dobrovoľníctva 2022 v Centre sociálnych služieb Fantázia v Kysuckom Novom Meste

            • Dňa 20. 9. 2022  sa naša škola zapojila do dobrovoľníckej aktivity v rámci Týždňa dobrovoľníctva 2022  v Centre sociálnych služieb Fantázia v Kysuckom Novom Meste. Žiaci III. H triedy (Tomáš Ježík, Martin Minarčík, Alan Čech) a II. A triedy (Roman Bilský, Branko Rovňaník, Eliška Bytčánková, Natália Piteková) pomohli upraviť vonkajší areál CSS Fantázia. Postarali sa o skrášlenie areálu,  zoznámili sa  s klientmi z centra a pozreli si ich pracovné dielne.

              Naši žiaci vykonali kus dobrej práce, prejavili úctu, rešpekt a toleranciu k ľuďom so zdravotným znevýhodnením. Celá aktivita sa niesla v príjemnej atmosfére, bolo vidieť zapálenie žiakov do práce a snahu formovať spolupatričnosť a vzájomnú pomoc.

              Všetkým zúčastneným ďakujeme.

              Mgr. Iveta Chilá

            • Palárik – konferencia v Kysuckom múzeu v Čadci

            • Kysucké múzeum v Čadci pripravilo v septembri 2022 významnú vedeckú konferenciu s názvom Palárik, na ktorej participovali historici z Kysuckého múzea a odborníci zo slovenských univerzít. Na zaujímavom dvojdňovom podujatí sa zúčastnili aj žiaci hotelovej akadémie s vyučujúcimi slovenského jazyka a literatúry a dejepisu. 13. 9. 2022 si vypočuli žiaci V. A blok prednášok s odborníkmi na tieto témy: Obec Raková na prahu modernej doby, Ján Palárik vo svetle dokumentov, Čo nám môže povedať o J. Palárikovi jeho sociálna sieť? 14. 9. 2022 pokračovala séria prednášok, spomedzi ktorých oslovila žiakov II. A prednáška Ján Palárik – jeho reflexia v kysuckej kultúre 20. storočia. Účasťou na vzdelávacom podujatí sme podporili záujem mladých o oblasť literatúry a histórie.

              Vyučujúce a zúčastnení žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Čadci prijali konferenciu s pozitívnym ohlasom a vyslovujú poďakovanie Kysuckému múzeu v Čadci za pozvanie.

              Mgr. Sabelová, Mgr. Sihelníková

            • Školenie kozmetičiek

            • 12. 9. 2022 sa majsterky odbornej výchovy študijného odboru kozmetik, Mgr. Janka Smolková a Katarína Rajteková, zúčastnili individuálneho školenia kozmetiky Janssen v Martine. Školenie bolo zamerané na AHA kyseliny exfoliačný systém.

              Katarína Rajteková

            • Návšteva Kysuckej knižnice

            • Štúdium stredoškoláka sa nezaobíde bez čítania literatúry a práce s knižnými či elektronickými zdrojmi. Preto sprostredkúvame žiakom 1. ročníkov každý rok  v septembri informatickú prehliadku Kysuckej knižnice v Čadci. Pracovníčky knižnice prevedú žiakov jednotlivými oddeleniami, priblížia činnosť a služby inštitúcie a ochotne poradia pri vyhľadávaní informácií. Mladí ľudia môžu využiť širokú ponuku vzdelávania a zmysluplne tak tráviť čas v útulnom prostredí.

              Mgr. Sabelová

            • Začíname nový školský rok 2022/2023

            • Pani riaditeľka Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Čadci Ing. Ľudmila Verčimáková dňa 5. septembra 2022 po slávnostnom príhovore otvorila nový školský rok 2022/2023. Otvorenia školského roka sa zúčastnila aj RNDr. Dana Čuláková, vedúca odboru RÚŠS v Žiline

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola obchodu a služieb
        • 00421/41/432 15 90
        • Ul. 17. novembra 2579 Čadca Slovakia