• Aktuality

            • II. ročník školskej barmanskej súťaže

            • Dňa 24.11. 2022 sa v priestoroch reštaurácie Beskyd konal 2. ročník školskej barmanskej súťaže, ktorej sa zúčastnili žiaci II., III. a IV. ročníka odborov hotelová akadémia a čašník servírka. V prvej časti absolvovali súťažiaci písomný test a  druhá časť začala prípravou 3 porcií v kategórii SOFT DRINK v časovom limite 5 minút. 

              1. miesto získala Natália Piteková, žiačka II. A triedy.

              Na 2. mieste sa umiestnil Jakub Juraš, žiak II. A triedy.

              3. miesto obsadil Patrik Bazger, žiak III. A triedy.

              Víťazom srdečne blahoželáme.

              Bc. Zuzana Danková

            • Spoločne proti drogám

            • Milí žiaci,

              tretí novembrový týždeň kalendárneho roka je od roku 1998 vyhlásený z iniciatívy Európskej únie za Európsky týždeň boja proti drogám. Jeho cieľom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšenie povedomia o legálnych a nelegálnych drogách.

              Aj v našej škole prebehlo množstvo zaujímavých preventívnych aktivít, zameraných na prevenciu proti drogám a iným patologickým javom. Týždeň boja proti drogám sme začali rozhlasovým vysielaním, v ktorom sme poukázali na úzke prepojenie medzi nezákonným užívaním drog, zločinom a násilím. Pokračovali sme aktualizáciou násteniek - nakreslili sme krásne plagáty na tému Fajčenie sa netýka len teba. Tieto kresby môžeme obdivovať na protidrogovej nástenke v škole. Žiaci II. A a I. P triedy sa zapojili do zaujímavej preventívnej aktivity Živé knižnice s mladými liečenými narkomanmi. V mnohých triedach prebehli zážitkové aktivity zamerané na formovanie postoja k závislostiam. A nakoniec sme sa aktívne zapojili do 11. ročníka kreatívnej výtvarnej súťaže zameranej na prevenciu užívania návykových látok mladistvých, ktorú organizuje Mestská polícia Čadca.

              A tak, milí žiaci našej školy, nedajme teda drogám priestor v našom živote a robme zdravé rozhodnutia!

              žiaci II. A, školský parlament

            • Kocka pre seniorov

            • Dňa 25. 11. 2022 sa žiačky III. K učebného odboru kaderník a IV. I1 študijného odboru kozmetik zúčastnili charitatívnej akcie Kocka pre seniorov v Centre sociálnych služieb Park v Čadci. Žiačky seniorov ostrihali, upravili im vlasy a kozmetičky vykonali  masáž rúk.

              Bc. Andrea Veničáková, Mgr. Janka Smolková

            • Slávnostné stužkovanie

            • Dňa 22. 11. 2022 sa na pracovisku praktického vyučovania Beskyd uskutočnilo slávnostné stužkovanie maturantov tried V. A, IV. H, II. P, IV. I.

              Celý program sa začal príhovorom riaditeľky školy, Ing. Ľudmily Verčimákovej. Následne žiaci ošerpovali pani riaditeľku a triednych učiteľov, ktorí pripli stužky svojim žiakom. Pani riaditeľka popriala budúcim maturantom veľa šťastia a úspechov pri zelenom stole, počas skúšky dospelosti. Príjemné popoludnie bolo zavŕšené recepciou, na ktorej si všetci zaspomínali na spoločné školské zážitky.

              PhDr. A. Mravcová

            • Živé knižnice s liečenými mladými narkomanmi

            • 21. 11. 2022 sa v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám uskutočnila beseda organizovaná Mestskou políciou Čadca a resocializačným zariadením Provital z Nitrianskeho Pravna v spolupráci s RÚVZ a finančnou podporou Žilinského samosprávneho kraja pod názvom Živé knižnice s liečenými mladými narkomanmi. Priestor na uskutočnenie besedy poskytla Kysucká knižnica Čadca. Stretnutia s mladými liečenými  narkomanmi sa zúčastnili žiaci II. A a I. P triedy.

              Postrehy zo stretnutia vyjadrili vo svojom príspevku žiačky II. A Janka Kotková a Natália Piteková.

              „Na besede sme si vypočuli štyri príbehy drogovo závislých. Dozvedeli sme sa, ako aj malé množstvo alkoholu dokáže prerásť v závislosť. Porozprávali mám, čo drogovo závislý človek dokáže urobiť kvôli jednej dávke. Niektorým sa zápas s drogami nedarí vyhrať a vracajú sa na liečenie aj niekoľkokrát. Prednášky sa zúčastnili aj drogovo závislé deti z Centra pre deti a rodiny v Semeteši. Vážili sme si, že boli otvorení a dokázali zdieľať svoj ťažký príbeh. Veríme, že to žiakov aspoň trochu odradilo od užívania týchto omamných látok.“

              Ing. Eva Brezovská, Ing. Zuzana Švejdová

            • Školenie - Nová kolekcia Freedom

            • 14. 11. 2022 sa žiačky II. K triedy odboru kaderník, žiaci I. P triedy odboru vlasová kozmetika a majsterky odbornej výchovy zúčastnili školenia Nová kolekcia FREEDOM, ktoré sa konalo vo Vrútkach. Školenie bolo zamerané na nové techniky farbenia a strihania  vlasov, predstavenie nových odtieňov farieb Hifi Bes a inovovanú líniu Color Lock.

              Mgr. Mária Trúchla, Bc. Darina Červencová

            • Španielsky deň v Kocke

            • Pri príležitosti Dňa otvorených dverí sme priniesli kúsok Španielska do priestorov našej školy. Naším cieľom bola propagácia štúdia u nás, programu Erasmus+ a zároveň sme si chceli tento deň užiť. Vytvorili sme panel s informáciami o krajine, jazyku, cestovnom ruchu a o pobyte našich študentov v tejto krajine. Kto chcel, mohol sa zvečniť ako futbalista alebo typická španielska tanečnica.

              Atmosféru dotvorili naše dievčatá ako temperamentné Španielky. Návštevníci mohli vidieť šikovné ruky kaderníčok z II. P a potrebné informácie dostali od „erasmákov“ zo IV. A. Zároveň sme sa prezentovali ako znalci španielskej gastronómie a pripravili sme churros, paellu a tortillu de patatas. Počas dňa sme zapojili aj našich spolužiakov do rôznych aktivít, prostredníctvom ktorých si preverili vedomosti o Španielsku a ďalšie zručnosti. Z podujatia sme mali veľmi dobrý pocit a dúfame, že sme zaujali hlavne záujemcov o štúdium na SOŠ obchodu a služieb v Čadci.

              Za vydarenou akciou stoja žiaci zo IV. A – N. Baculová, S. Korduláková, A. Rudinská, L. Turiak a žiačky z II. P – B. Brandisová, T. Varmusová a E. Cyprichová. Týmto by som sa chcela uvedeným žiakom poďakovať a vyzdvihnúť ochotu a nezištnosť, s akou pristupovali k akcii.

              Ing. Mária Janíčková

          • Finančná olympiáda 11. ročník súťaže
            • Finančná olympiáda 11. ročník súťaže

            • Dňa 2. 11. 2022 odštartoval 11. ročník zaujímavej celoštátnej online finančnej vedomostnej súťaže Finančná olympiáda.

              Olympiáda ponúka žiakom stredných škôl možnosť otestovať sa a porovnať si úroveň svojej finančnej gramotnosti a finančných vedomostí. Zároveň môžu získať atraktívne výhry pre seba a pre svoju školu. Súťaž pozostáva z troch kôl. Prvé otvorené kolo bude prebiehať do 2. 2. 2023.

              Do súťaže o hodnotné vecné ceny sa môže zapojiť každý žiak našej školy. Stačí na stránke www.financnaolympiada.sk vyplniť vstupný test a následne sa zaregistrovať. Bližšie informácie o súťaži vám poskytnú vyučujúci ekonomických predmetov.                                                                                 

               Ing. Marcela Kašubová

            • Deň otvorených dverí – Objav svoj talent a vyber si správne povolanie!

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album DOD_2022.

              Deň otvorených dverí predstavuje pre našu školu prehliadku toho najlepšieho, čo môžu naši žiaci z učebných a študijných odborov predstaviť verejnosti, predovšetkým deviatakom zo základných škôl a ich rodičom. Tohtoročný Deň otvorených dverí sa konal 9. 11. 2022 v pracovisku praktického vyučovania Beskyd. Pani riaditeľka Ing. Ľudmila Verčimáková srdečne privítala prítomných hostí a vo svojom príhovore vyzdvihla potrebu rozvoja odborného vzdelávania a prípravy v regióne Kysúc.

              Túto významnú a reprezentačnú udalosť školy si nenechali ujsť pozvaní hostia: predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Ing. Erika Jurinová, zástupcovia zriaďovateľa z odboru školstva, členovia rady školy, zriaďovatelia základných škôl, starostky a starostovia obcí, zástupcovia asociácie barmanov a zamestnávateľov, zástupcovia systému duálneho vzdelávania, výchovní poradcovia a ďalší spolupracujúci partneri. Zvlášť sme privítali zástupcov z Českej republiky zo Strednej školy služieb a podnikania Ostrava-Poruba a Stredného odborného učilišťa a Strednej odbornej školy Zväzu českých a moravských spotrebných družstiev zo Žatca.

              Program moderovali žiaci IV. ročníka hotelovej akadémie Adriána Rudinská a Branislav Gomola. Na úvod žiačka V. A triedy Klaudia Galuščáková predniesla úvahu z vlastnej tvorby Svet je plný krásnych vôní. Adam Staník zo IV. A triedy sprevádzal podujatie výbornou hrou na heligónke.

              Naši žiaci z učebných a študijných odborov si pripravili viacero inšpirujúcich motívov z oblasti gastronómie a služieb, ako aj zaujímavých informácií z projektu Erasmus+ a zahraničnej odbornej praxe. Inšpirujúce boli prezentačné stoly a slávnostné tabule zo všetkých učebných a študijných odborov, ako aj carving. Modelky v svadobných šatách nalíčili naše kozmetičky a o účesy sa postarali žiačky učebného odboru kaderník.

              Nadobudnuté zručnosti vo flambovaní, príprave miešaných nápojov predviedli žiačky študijných odborov čašník, servírka a hotelová akadémia.

              Naši žiaci objavili svoj talent a na Dni otvorených dverí preukázali aj lásku k svojmu budúcemu povolaniu. Ďakujeme!

              PaedDr. Silvia Okuliarová

            • Divadelné predstavenie The Last Wish

            • Po dvoch rokoch protipandemických zákazov sme si 27. 10. 2022 v Dome kultúry v Čadci mohli opäť vychutnať divadelnú inscenáciu v anglickom jazyku. V predstavení The Last Wish sme si zábavnou formou zopakovali angličtinu, niektorí z nás rozšírili aj slovnú zásobu. Hra, ktorú sme si pozreli, bola nielen humorne ladená, ale aj   náučná a inšpirujúca a na konci si vyslúžila veľký potlesk. Dúfame, že sa podobné predstavenie zopakuje. Veľmi radi sa ho opäť zúčastníme.

              Zuzana Sojčáková, I. A

            • Imatrikulácia našich prvákov

            • 26. 10. 2022 sa telocvičňa ozývala smiechom a vládla v nej veselá nálada, pretože sa v našej škole konala imatrikulácia. Žiaci V. A triedy spolu s niektorými žiačkami končiacich ročníkov študijných a učebných odborov prijali prvákov do radov študentov. Imatrikuláciu sme pripravili na tému Halloween, preto sme sa prezliekli do kostýmov. Prváci prijali túto tému veľmi pozitívne, využili svoju originalitu a fantáziu a skoro všetci prišli v nejakom kostýme alebo maske. Výzdoba telocvične, kde sa imatrikulácia konala, bola, samozrejme, tiež prispôsobená halloweenskej téme.

              V úvode imatrikulácie kráľovná študentov privítala prvákov a učiteľov a zábava mohla začať. Pre prvákov sme si pripravili rôzne zábavné úlohy – kŕmenie jogurtom, strúhanie mrkvy, šľahanie bielkov či stoličkový tanec. Do každej úlohy boli zapojení vybraní žiaci z každého študijného programu. Po absolvovaní všetkých „skúšok“ zložili prváci svoj prvácky sľub a kráľovná ich oficiálne pasovala za žiakov našej školy.

              Ďakujeme všetkým za účasť a veríme, že prvákom sa bude v našej škole páčiť. Prajeme im veľa úspechov v štúdiu.

              Magdaléna Capková, V. A

            • Finále súťaže Rio mare

            • 19. októbra 2022 sa konalo finále súťaže Rio mare desiate roka v škole varenia Chefparade v Bratislave . Súťažnou úlohou bolo na základe zadania povinnej suroviny tuniak rio mare vytvoriť recept na desiatu a následne presvedčiť odbornú komisiu o svojej zručnosti a kreativite. Súťažný pokrm s názvom Jesenný orzo šalát s tuniakom, cícerom a rukolou pripravila žiačka IV. H triedy Beáta Rovňaníková. Umiestnila sa na 4. mieste.

            • Informačno-študijná návšteva inštitúcii Európskej únie v Bruseli

            • Informačno-študijnej návštevy inštitúcie v Bruseli, ktorú organizovalo Zastupiteľstvo Európskej komisie na Slovensku, sa zúčastnili v dňoch 26. - 28. 10. 2022 PhDr. Andrea Mravcová a Ing. Eva Polačková. V rámci dvojdňového programu navštívili budovu Európskeho parlamentu a Európskej komisie, kde sa osobne stretli s hlavným hovorcom Európskej komisie pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Európskej únie Petrom Stanom, vedúcim kabinetu podpredsedu Európskej únie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Jurajom Nociarom, ktorí sa podelili o svoje skúsenosti s pôsobením v štruktúrach Európskej únie. 

              Program návštevy bol doplnený sériou zaujímavých prednášok týkajúcich sa fungovania EÚ. Brusel, ktorý je považovaný za neoficiálne hlavné mesto Európskej únie, je slávny svojou jedinečnosťou. Nádherné námestie Grote Markt, množstvo čokoládovní ponúkajúcich famóznu belgickú čokoládu, či symbol Bruselu, Atómium, z neho vytvorili jedno z najkrajších miest Európy.

            • Patrícia Činčalová ocenená pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva

            • Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva bola predsedníčkou ŽSK dňa 27. októbra 2022 v Sobášnom paláci v Bytči ocenená naša žiačka Patrícia Činčalová. Patrícia bola ocenená v kategórii umenie a kultúra za reprezentáciu školy v súťažiach, publikovanie v školskom časopise a výtvarný talent, kreativitu a vytváranie pozitívnej klímy v škole.

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola obchodu a služieb
        • 00421/41/432 15 90
        • Ul. 17. novembra 2579 Čadca Slovakia