• Aktuality

            • JESENNÉ VARIÁCIE TRADIČNÝCH KYSUCKÝCH ŠPECIALÍT RUKAMI NAŠICH ŽIAKOV NA BUDATÍNSKOM RÍNKU

            • Na nádvorí Budatínskeho hradu v Žiline sa 15. 10. 2022 už tradične konalo podujatie, na ktorom sa prezentovali ľudové remeslá. Tohto podujatia sa zúčastnila aj naša škola s projektom Jesenné variácie tradičných kysuckých špecialít rukami našich žiakov.

              V stánku s pestrým jesenným nádychom v dobových krojoch žiaci IV. H triedy študijného odboru kuchár, Beáta Rovňaníková  a Martin Behan, predviedli svoje odborné zručnosti v príprave pokrmov.

              Návštevníkom podujatia pripravovali a ponúkali tradičné kulinárske kysucké špeciality, akými boli kysucká zemiaková polievka s hubami, kuracia pečeňová paštéta s cibuľovým kompótom, jablkový koláč, makové rožky, čajové pečivo, strapačky s kapustou a slaninou. Nechýbalo ani obľúbené hriatô. Vôňa našich chutných pokrmov lákala mnohých návštevníkov, o čom svedčil ich úsmev, rozhovory, záujem o ponúkané pokrmy.

              Mgr. Pavlina Bulejčíková, ZRPV

            • Súťaž o naj tekvicu

            • Máme začiatok jesene a príroda vonku nám ožila všetkými farbami. Aby sme si trocha jesennej nálady priniesli do školy, trieda V. A pripravila kreatívnu súťaž o Najlepšiu alebo najzaujímavejšiu tekvicu.

              Postupne sa priestory našej školy plnili všelijakými tekvicami, pričom každá bola niečím výnimočná. Všetci sa usilovali, aby práve ich tekvica bola tá naj a aby získali zaujímavú výhru vo forme žolíka, ktorý ich zachráni pred skúšaním. Zároveň sa potešili vecnej odmene vo forme poukážky na nákup v školskom bufete. Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa do súťaže zapojili a pri výrobe využili svoju fantáziu, kolektívnu prácu a užili si trocha zábavy.

              Ing. M. Janíčková

          • STREDOŠKOSKÝ PODNIKATEĽSKÝ ZÁMER 2022 Využi šancu a zapoj sa do 12. ročníka súťaže!
            • STREDOŠKOSKÝ PODNIKATEĽSKÝ ZÁMER 2022 Využi šancu a zapoj sa do 12. ročníka súťaže!

            • Aj v tomto školskom roku majú študenti možnosť zapojiť sa už do 12. ročníka súťaže Stredoškolský podnikateľský zámer 2022, ktorej vyhlasovateľom a organizátorom je Žilinský samosprávny kraj.

              Cieľom súťaže je podporiť záujem o podnikanie a podnikateľské aktivity medzi stredoškolskou mládežou.

              Podnikateľský zámer musí vychádzať z vlastného nápadu a myšlienka musí byť reálna a realizovateľná.

              Uzávierka prijímania prihlášok  je 31. január 2023.

              Súťažiaci vyhodnotení na 1. až 3. mieste získajú finančnú odmenu a bezplatné poradenstvo pri rozpracovaní podnikateľského zámeru.

              Veríme, že aj žiaci našej školy sa zapoja do tohto zaujímavé projektu.

              Ing. Marcela Kašubová

          • Poďakovanie a ukončenie zbierky školských potrieb
            • Poďakovanie a ukončenie zbierky školských potrieb

            • „Aby mohli zjesť všetku múdrosť sveta.“

              V mesiaci september sa naša škola zapojila do charitatívnej zbierky školských potrieb pre deti zo znevýhodneného prostredia. Vyzbierané pomôcky sme odovzdali Slovenskej katolíckej charite, ktorá zbierku každoročne organizuje a rozdeľuje na miesto určenia. Poďakovanie patrí všetkým pedagógom, žiakom a ich rodičom, ktorí darovali školské pomôcky budúcim prvákom a pomohli im preklenúť prekážky na ich ceste za vzdelaním.  Osobitne poďakovanie patrí pani Jurištovej a žiačke V. Fuňákovej z III. C.  Veríme, že výzva splnila svoj účel a prispela k výchove a vedeniu žiakov k spoločenskej zodpovednosti.

              Ing. Slavka Jašurková, koordinátorka dobrovoľníctva

            • Účelové cvičenia a Kurz na ochranu života a zdravia

            • V mesiacoch september a október absolvovali žiaci 1. a 2. ročníkov účelové cvičenia a 3. ročníky Kurz na ochranu života a zdravia.

              Cieľom bolo integrovať vedomosti a zručnosti žiakov zamerané na ochranu života a vlastného zdravia v mimoriadnych situáciách v prírode, ktoré môžu vzniknúť náhle, vplyvom nepredvídaných udalostí ohrozujúcich človeka a jeho okolie. V rámci zdravotnej prípravy sa prezentovali zásady prvej predlekárskej pomoci. Zvýšenie telesnej zdatnosti žiakov v priaznivom počasí sa realizovalo túrami do okolitej čadčianskej prírody. Športové a pohybové aktivity splnili očakávania.

               Ing. M. Slovák, TSV

            • Súťaž Skills Slovakia

            • 21. 10. 2022 sa žiačky III. I, I. P a III. K zúčastnili celoslovenskej súťaže Skills Slovakia Súťaž o zlaté nožnice 2022. Súťaž sa konala v Incheba Expo Aréne Bratislava.

              Našu školu reprezentovali žiačky Alžbeta Kupšová z III. K odboru kaderník a Aneta Jurišová z III. I odboru kozmetik.  

              Alžbeta Kupšová súťažila na tému Komerčný svadobný účes. Súťaž prebiehala v časovom limite 40 minút. Hodnotil sa celkový vzhľad modelky.

              Aneta Jurišová súťažila na tému Pin up girl. V časovom limite 70 minút sa hodnotilo líčenie a celkový vzhľad modelky.

              Súťažiacim a modelkám ďakujeme za reprezentáciu školy.

              Žiačky pripravovali na súťaž MOV Jana Lalíková a Katarína Rajteková.

          • #ErasmusDays2022
            • #ErasmusDays2022

            • 14. 10. 2022 sme sa opäť po roku zapojili do celoeurópskej oslavy programu Erasmus+.

              Naša škola je úspešným realizátorom projektov Erasmus od roku 2017, preto sme sa v spolupráci s účastníkmi programu rozhodli prostredníctvom zaujímavých aktivít priblížiť žiakom školy naše doterajšie skúsenosti.

              Naši „erasmáci“ Danka Ligačová, Paťa Fogadová a Beáta Brandisová pripravili pre svojich rovesníkov zaujímavý program. Vďaka spomienkam a zážitkom sme sa presunuli do Portugalska a Španielska a vychutnali si neopakovateľnú atmosféru, ktorú dokáže vyčariť asi iba Erasmus. Pevne veríme, že sme oslovili všetkých žiakov, aj tých nesmelých a už čoskoro dostanú aj oni možnosť zažiť Erasmus na vlastnej koži.

              Daniela Baránková, účastníčka programu Erasmus a členka Školského parlamentu

            • Prednáška k založeniu živnosti

            • V rámci zvyšovania podnikateľských kompetencií sa triedy IV. I, V. A,II. P a IV. H zúčastnili prednášky o živnostenskom podnikaní s vedúcou odboru živnostenského podnikania OÚ Čadca, Ing. G. Lukáčovou. Žiaci získali cenné informácie o živnostenskom podnikaní a boli oboznámení s možnosťami podnikania vo svojich odboroch. Prezentácia bola doplnená aj množstvom príkladov z praxe, čo žiakov veľmi  zaujalo. Nadobudnuté vedomosti môžu žiaci využiť na hodinách odborných predmetov,  pri zostavovaní podnikateľského plánu a tiež pri začatí vlastnej podnikateľskej činnosti vo forme živnosti.

              Ing. Mária Janíčková

            • Európsky týždeň športu

            • Pri príležitosti 8. ročníka Európskeho týždňa športu v mesiacoch september a október sa žiaci našej školy aktívne zapojili do volejbalového turnaja zmiešaných družstiev stredných škôl, futsalového turnaja organizovaného našou školou, ako aj aktivít na atletickom tartanovom ovále v Čadci. Výsledky: volejbal 4. miesto, futsal 5. miesto.

              Počas futsalového turnaja si mohli účastníci pozrieť výstavu športových artefaktov futbalových reprezentantov SR, ktorú pripravila PaedDr. A. Skorková. Aj keď sme neobsadili popredné miesta v prípravnom a súťažnom čase, žiakov zaujal zvýšený športový pohyb, súťaživosť, komunikácia nielen s rovesníkmi, kritické myslenie a rozhodovanie. Športové aktivity splnili očakávania.

              TSV Ing. M. Slovák

            • Prievidzský rytier čiernej kávy

            • 5. 10. 2022 sa zúčastnila žiačka hotelovej akadémie Natália Nemčeková 8. ročníka súťaže v príprave kávy PRIEVIDZSKÝ RYTIER ČIERNEJ KÁVY. Súťaž sa konala v priestoroch reštaurácie MERIDIANA v Bojniciach. Žiačka  pripravovala 2 porcie espressa, 2 porcie cappuccina a 2 voľné nápoje v priebehu 10 minút. Žiačka sa neumiestnila, ale získala cenné skúsenosti.

              MOV Janka Poláčková

          • Workshopy Emócie v marketingu a Reč tela
            • Workshopy Emócie v marketingu a Reč tela

            • Dňa 6. 10. 2022 na našej škole prebehli workshopy, ktorými žiakov sprevádzal Ing. Dávid Vrtaňa z OZ Mladý podnikavec.

              Workshopu na tému Emócie v marketingu – ako ovplyvniť srdce  a city zákazníka sa zúčastnili žiaci V. A a II. P2 triedy.  

              Hoci sa navonok možno všetci javíme ako racionálne bytosti, opak je pravdou. Emocionálne príbehy nás často chytia za srdce, pútavým príbehom firmy zaujmú zákazníkov, aby si ich produkt lepšie zapamätali. Príbehy vyvolávajú v ľuďoch emócie – šťastie, prekvapenie, smútok, hnev.

              V rámci workshopu žiaci prácou na reálnych prípadových štúdiách hľadali riešenia na dané problémy, boli im premietané konkrétne príklady a názorné ukážky reklám, z ktorých niektoré boli humorné a zábavné a niektoré vyvolávali dokonca slzy a strach.

              Žiaci tried I. P a III. I2 absolvovali druhý workshop Reč tela, počas ktorého sa dozvedeli:

              • ako pomocou mimiky a gestikulácie dokážeme zistiť pravú povahu a správanie človeka prostredníctvom fotografie a videa,
              • aké mýty o reči tela kolujú medzi nami,
              • ako podľa reči tela rozpoznať, či človek klame alebo hovorí pravdu,
              • rozobrali štyri najnebezpečnejšie typy osobností,
              • pozreli si kriminálne trestné činy a ako vďaka neverbálnym prejavom boli odhalené,
              • zistili, akú dôležitú úlohu hrá mozog pri neverbálnej komunikácii a vyskúšali si  aktivity, ktoré boli zamerané na rozlišovanie pravých emócií človeka. 

              Oba workshopy mali u žiakov veľmi pozitívnu odozvu, témy boli pre nich prínosné a poučné.

              Ing. Marcela Kašubová 

              Ing. Eva Polačková

            • Kocka pre seniorov

            • 4. 10. 2022 sa žiačky II. P triedy nadstavbového štúdia vlasová kozmetika zúčastnili charitatívnej akcie venovanej seniorom, ktorá sa uskutočnila v Kysuckej knižnici v Čadci. Naše šikovné dievčatá seniorov ostrihali a upravili im vlasy, čím im zároveň spríjemnili dopoludnie.

              Bc. Andrea Veničáková

            • Prednáška s cestovateľom Jakubom Bezegom v Kysuckej knižnici

            • V piatok 30. 9. 2022 žiaci V. A triedy na okamih vymenili školské lavice za cestu v drevenom kanoe po rieke Amazonka, druhej najväčšej rieke sveta. V pútavom príbehu cestovateľa Jakuba Bezega spoznávali neuveriteľný život Amazonského pralesa.

              Mladý človek, s rodinnými väzbami na Kysuce, sa dva roky pripravoval na mimoriadne náročnú expedíciu, ktorú absolvoval spolu s ďalším dobrodruhom. Za tri mesiace spolu zdolali 6 500 kilometrov divokej Amazonky prechádzajúcej siedmimi štátmi Južnej Ameriky s tým, že ak chceli prežiť, tak si museli každý deň založiť oheň, niečo uloviť či nazbierať v prírode. Nebezpečné bolo všetko okolo nich, jedovaté hady, bodavý hmyz či pirátske lode. Našťastie stretávali srdečných ľudí žijúcich mimo civilizácie v malých osadách na brehoch rieky, ktorí im ponúkli aj to málo, čo sami mali. Žiakom priblížil svoje zážitky a spomienky cez množstvo fotiek, videí i vlastných prírodných vzoriek z preskúmanej oblasti. Nie každý môže povedať, že sa dotkol zubov najjedovatejších hadov či dravej pirane.

              Žiakom sa prednáška veľmi páčila, dozvedeli sa množstvo zaujímavých, ale aj odborne vysvetlených informácií z oblasti zoológie a botaniky. Myslím, že cestovateľovo  poznanie, že cesta do Amazonského pralesa bola vlastne jeho cesta do seba samého, zaujalo každého. Autenticita príbehov, osobných skúseností a zážitkov vie inšpirovať žiakov, aby sa stále učili vyhľadávať a získavať vedomosti o živote na Zemi, ale aj o sebe samom.

              PaedDr. Silvia Okuliarová

            • Svetový deň cestovného ruchu

            • 27. september je Dňom cestovného ruchu. Týmto dňom si celý svet pripomína význam turizmu pre medzinárodnú spoluprácu, posilňovanie svetového mieru, ochranu prírody a kultúrneho dedičstva, znižovanie chudoby a nezamestnanosti vo svete a celkové zlepšovanie kvality života. Pri tejto príležitosti si žiaci V. A, II. I a II. P pozreli zaujímavý film S tebou ma baví Slovensko a preverili si vedomosti o Slovensku kvízom. Zároveň žiačky V. A pripravili v rámci predmetu animácia v hoteli niekoľko geografických aktivít pre žiakov našej školy. Do týchto aktivít sa mohol zapojiť naozaj každý a tak  sa aj zabaviť. 

              Ing. Mária Janíčková

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola obchodu a služieb
        • 00421/41/432 15 90
        • Ul. 17. novembra 2579 Čadca Slovakia