• Aktuality

            • Jeden svet 2022

            • Medzinárodný festival dokumentárnych filmov z oblasti ľudských práv Jeden svet je známe podujatie, ktoré sa realizuje už od roku 1999. Naša škola sprostredkovala žiakom 1. A a 1. I triedy projekciu troch filmov v anglickom jazyku so slovenskými titulkami. Film Generácia Greta zvýšil povedomie žiakov o klimatických zmenách na planéte Zem, film Tieňohra poukázal na dôsledky európskej azylovej politiky a vo filme Modelka Maddy sa predstavilo dievča s Downovým syndrómom.

              Projekcie prebehli 25. 5. 2022 počas vyučovacích hodín v spolupráci s Kysuckou knižnicou v Čadci. Žiakov vtiahli do životných situácií, s ktorými sa bežne nestretávajú, prinútili ich zamyslieť sa nad globálnymi problémami sveta a nevidieť iba samých seba.

              Mgr. Sabelová

            • Svetový deň včiel v našej škole

            • 20. máj patrí podľa kalendára Svetovému dňu včiel. Pri tejto príležitosti sme si priamo na našej škole mohli pozrieť zaujímavú včelársku výstavu a vypočuť si sprievodné slovo o histórii a chove včiel na Kysuciach. Aktivitu pripravil náš učiteľ, včelár, Ing. Martin Slovák.

              Svetový deň včiel bol vyhlásený Valným zhromaždením Organizácie spojených národov (OSN) po prvýkrát 20. mája 2018. OSN a včelári chcú zvyšovať u mládeže povedomie o dôležitosti včiel aj iných opeľovačov, ich ohrozeniach, ako aj o ich prínose pre udržateľný rozvoj biodiverzity v našom okolí.

              žiaci III. H

            • 13. ročník FOURFEST – EUROAKADEMIK GASTRO 2022

            • Dňa 10. 5. 2022 sa žiaci školy zúčastnili 13. ročníka FOURFEST – EUROAKADEMIK GASTRO 2022,  Medzinárodných majstrovstiev Banskobystrického kraja v odborných zručnostiach žiakov stredných odborných škôl, organizovaných SOŠ obchodu a služieb Rimavská Sobota. Tematikou 13. ročníka bola „Jar – obdobie farieb, vôní a chutí“.

              V súťažnom odbore kuchár obsadila žiačka 3. ročníka Beáta Rovňaníková 2. miesto v zlatom pásme.
              V súťažnom odbore čašník, servírka sa umiestnili žiačky 5. ročníka Nina Gregorová a Lucia Jašurková na 2. mieste v celkovom hodnotení.
              V súťažnom odbore someliér postúpil žiak 3. ročníka Branislav Gomola medzi finalistov a získal mimoriadne ocenenie za kreativitu.

              Naša škola mala zastúpenie aj v ďalších odboroch, ktoré na súťaži reprezentovali nasledovní žiaci: súťažný odbor barman, žiačka 2. ročníka Martina Jurišová, súťažný odbor barista, žiak 3. ročníka Michal Húšťava, súťažný odbor predavač, žiačka 2. ročníka Sabina Cudráková, súťažný odbor kaderník, I. disciplína, súťažiaca Jana Marie Šušková, model Jozef Firek, II. disciplína, súťažiaca Karina Mosorová, modelka Katarína Polečová, súťažný odbor kozmetik, žiačka 2. ročníka Aneta Jurišová, modelka Ema Zelinová.

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

              RNDr. Dušan Kormanec

            • Dobrovoľníctvom prispievame k dobrej veci

            • Žiaci našej školy sa aktívne zapájajú do rôznych dobrovoľníckych  a charitatívnych  akcií v regióne. Tak tomu bolo aj 9. 5. 2022 na atletickom štadióne v Čadci. V rámci spolupráce s Centrom pre deti a rodiny Bytča sa žiaci III. A zúčastnili 32. ročníka športových hier detí z centier pre deti a rodiny Žilinského a Banskobystrického kraja v atletike.

              Žiaci pomáhali pri jednotlivých disciplínach s organizáciou, administratívou a úpravou športovísk. Podujatie im dalo šancu vyskúšať si svoje animátorské schopnosti. K zdarnému priebehu športových hier prispela zároveň aj naša škola zabezpečením cateringu pre účastníkov.

              Organizátori vysoko ocenili účasť našej školy a prínos žiakov na tomto peknom podujatí. Potešenie môžeme vyjadriť aj my, že sme maličkým kúskom prispeli k radosti detí zo športového zápolenia.

              Ešte raz ďakujem III. A za ochotu a prístup.

              Ing. Mária Janíčková

            • Workshopy Neuromarketing a Finančná gramotnosť

            • Dňa 12. 5. 2022 sa žiaci V. A triedy zúčastnili workshopu na tému Neuromarketing, ktorý viedol Ing. Dávid Vrtaňa z OZ Mladý podnikavec.

              Worshop pozostával z viacerých častí:

              Na úvod sa žiaci dozvedeli základné informácie o ľudskom mozgu a jeho funkciách.

              Bol im prezentovaný výskum s využitím prístrojov magnetickej rezonancie, ktorý bol zameraný na reakcie mozgových receptorov s cieľom zistiť, ako ľudia reagujú na marketingové kampane.

              Vyskúšali si test, ktorý preveril ich pozornosť.

              Na záver mali možnosť si overiť a pozorovať prepájanie mozgových hemisfér pomocou zrkadlového kreslenia hviezdy.

              V rámci rozvíjania finančnej gramotnosti sa v dňoch 9. 5. a 12. 2022 uskutočnili dva workshopy:

              Dôchodkový systém v SR

              Svet finančných možností

              Workshopov sa zúčastnili žiaci IV. A a I. P pod vedením lektorky z OZ Mladý podnikavec  a finančného poradcu OVB. Ich obsahom boli dôchodkové piliere, sporenie, výhody a nevýhody jednotlivých typov úverov.

              Ing. Marcela Kašubová

            • Celoslovenská prehliadka 44. ročníka SOČ v spomienkach našich súťažiacich

            • Naše žiačky Patrícia Činčalová z I. P, Adriána Rudinská z III. A  a  Martina Čimborová z II. I sa v dňoch 27. 4. – 29. 4. 2022 zúčastnili Celoslovenskej prehliadky 44. ročníka SOČ. Svoje súťažné práce v silnej konkurencii odprezentovali 28. 4. 2022. Aj keď sa neumiestnili na popredných priečkach, dostať sa až do celoslovenskej prehliadky SOČ je veľký úspech.

              O spokojnosti dievčat, ktoré reprezentovali našu školu v CP SOČ, o ich príjemne prežitých dňoch, možno i s troškou napätia, svedčia aj ďalšie riadky, ktoré napísali menované súťažiace, reprezentujúce našu školu.

              PATRÍCIA: „V dňoch 27. 4. - 29. 4. 2022 som sa zúčastnila celoslovenského kola stredoškolskej odbornej činnosti. Moje pocity sú úžasné. Zážitky, ktoré som zažila počas celého pobytu, sú pre mňa nezabudnuteľné. Počas nášho voľného času sme mali možnosť spoznať ulice Bardejova a navštívili sme aj veľa jeho pamiatok. Program, ktorý si pre nás pripravili organizátori, bol perfektný. Počas pobytu sme taktiež mali možnosť obhajovať svoje práce, na ktorých sme si dali námahu, a aj keď sa nám nepodarilo umiestniť sa, načerpali sme veľa novej inšpirácie do ďalších rokov. Veríme, že sa nám budúci rok podarí taktiež dostať s našimi prácami takto ďaleko.“

              ADRIÁNA: „Atmosféra na celoštátnom kole prehliadky SOČ bola veľmi príjemná, uvoľnená a priateľská. Organizátori si pre nás pripravili umelecký program, zabezpečili pohodlné ubytovanie a chutnú stravu. Samotná prezentácia prebiehala výborne. Súťažiaci aj porotcovia boli uvoľnení, prívetiví a dobre naladení. Mali sme možnosť vidieť úžasné a nápadité práce súperov, ktoré boli aj pre nás prínosom. Zo súperov sa do konca pobytu stali priatelia a hoci sme sa neumiestnili na popredných miestach, odnášame si so sebou spomienky nielen na krásne mesto Bardejov, ale aj na príjemných ľudí. Tešíme sa na ďalší rok.“

              MARTINA: „Účasť na stredoškolskej odbornej činnosti bola pre mňa určite zaujímavá skúsenosť, popri ktorej som nemala čas sa nudiť. Celoslovenské kolo pre mňa nebolo len skúsenosťou, ale aj zážitkom, na ktorý tak skoro nezabudnem. Z prezentácií súťažných prác súperov sme sa dozvedeli nové veci. Zoznámili sa s novými ľuďmi a našli si nových priateľov. Všetko sme mali zabezpečené, od ubytovania až k stravovaniu, vôbec nič nám nechýbalo. Voľný čas sme si užívali rôzne, napr. spoznávaním mesta Bardejov či oddychom v školskom  internáte. Určite sa zapojím aj ďalší rok, vzhľadom na všetky skúsenosti a zážitky získané v tomto ročníku SOČ.“

               

               

              MILÍ ŽIACI, ZAPOJTE SA AJ VY V ŠKOLSKOM ROKU 2022/2023 DO UŽ 45. ROČNÍKA SOČ, KTORÉHO ORGANIZÁTOROM BUDE NITRIANSKY KRAJ.

               POKÚSTE SA VYUŽIŤ VŠETKY VÝHODY, KTORÉ VÁM SOČ-ka PONÚKA.

               

               

              Patrícia Činčalová, Adriána Rudinská, Martina Čimborová

              a Ing. Mária Hrušková (školská koordinátorka SOČ)

            • Školenie Janssen

            • 7. 5. 2022 sa na kozmetickej prevádzke uskutočnilo školenie kozmetiky Janssen. Školenia sa zúčastnili žiačky II. I. a IV. I.  odboru kozmetik. Žiačky sa bližšie zoznámili s produktmi kozmetiky Janssen a zo školenia  si odniesli cenné rady, ktoré dokážu v praxi zužitkovať.

              Rajteková Katarína

            • Skills Slovakia – Gastro Junior Bratislava

            • Dňa 29. 4. 2022 sa žiačky učebného odboru 2964 H cukrár zúčastnili súťaže Skills Slovakia – Gastro Junior v Bratislave. Súťažnou úlohou bola pripraviť 6 porcií moderného múčnika – Tartaletka.

              Súťažný múčnik Jahodovo-rebarborovú tartaletku pripravili žiačky II. C triedy Valentína Fuňáková a pri príprave jej asistovala žiačka Veronika Lyková. Umiestnili sa vo finálovom kole na krásnom 3. mieste.

              V súťaži sa hodnotila originalita, nápaditosť, precíznosť, používanie moderných prvkov, viacerých technológií zdobenia, moderné trendy, vhodné farebné doladenie, jednotlivé detaily, celkový dojem, čistota prevedenia a prezentácia.

              Žiačky boli ocenené  diplomom a medailou za 3. miesto, odmenili ich aj rôznymi učebnými a pracovnými pomôckami. Nechýbala slovná pochvala od Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, čo ich motivovalo a dodalo  odvahu pre ďalšie súťaženie.

              Žiačky na súťaž motivovali a  pripravovali MOV:  Mgr. Jana Pišteková, Dana Dolečková.

            • Školenie animátorov

            • 29. 4. 2022 sa uskutočnilo v našej škole školenie animátorov. Školenie predviedla zamestnankyňa agentúry Prostaff z Popradu a absolvovalo ho spolu 22 žiakov z tried V. A, IV. H, IV. A, II. H a I. P. Budúci animátori absolvovali teoretickú aj praktickú prípravu. Boli oboznámení s aktivitami, ktoré vykonávajú animátori v dovolenkových destináciách. Súčasťou bol aj nácvik zručností v modelovaní balónov, tanečné a súťažné  aktivity, tvorba animačného programu. Keďže animáciou sa rozumie aktívne využitie voľného času s cieľom oživiť a zabaviť hostí, veríme, že aj naši žiaci prežili školenie v tomto duchu. Zároveň dúfame, že certifikát, ktorý obdržali, využijú v živote a možno im pomôže aj pri hľadaní pracovného miesta.

              Ing. Mária Janíčková

            • Chute portugalskej kuchyne

            • Ahojte, opäť sa vám ozývame z ďalekého Portugalska, kde sa zdokonaľujeme v príprave portugalských špecialít a v obsluhe hostí v rozmanitých mestských prevádzkach nachádzajúcich sa v nádhernom starobylom meste Braga. Ozaj, vedeli ste, že v meste je až 92 kostolov ?

              Každým dňom nadobúdame nové skusenosti a zručnosti vďaka priateľskému personálu. Vyskúšali sme už veľa miestnych špecialít, ktoré vám predstavíme v rámci Dňa portugalskej kuchyne, ktorý sa bude konať 24. 5. 2022 v reštaurácii Beskyd. Zdokonaľujeme sa v anglickom jazyku a získavame aj základy portugalčiny. Naši dvaja spolužiaci Lucka a Kiko dokonca obsluhovali na slávnostnom bankete španielskeho premiéra a slávneho operného speváka Daniela Fernandéza. Bol to pre nich skvelý zážitok, tak ako je pre nás celý Erasmus, ktorý sa pomaly blíži ku konci.

              Sme veľmi radi, že sme sa chopili tejto skvelej príležitosti a pricestovali sme sem. Ak aj vy dostanete takúto príležitosť, určite ju využite. Nebudete ľutovať!

              Aneta Kráľová a Patrícia Fogadová

            • Matrix Start talent

            • 4. 5. 2022 sa žiačky učebného odboru kaderník zúčastnili finále v medzinárodnej súťaži Matrix Start talent v Pardubiciach.

              Súťaži predchádzalo výberové kolo, do ktorého sa zapojilo 80 žiakov zo 40 škôl z Čiech a Slovenska. Do finále postúpilo 30 žiakov z 25 škôl.

              Našu školu reprezentovali 2 žiačky učebného odboru kaderník - žiačka II. K triedy Alžbeta Kupšová v súťažnej disciplíne Balayge a žiačka  III. K triedy Nikola  Kučáková v súťažnej disciplíne Pánsky strih.

              Žiačky napriek silnej konkurencii podali vynikajúce výsledky. Kadernícke remeslo, ktoré si zvolili, im ponúka naozaj široké možnosti realizácie aj do budúcna.

              Mladých kaderníkov prišli podporiť renomovaní kaderníci z Čiech a Slovenska, ktorí im počas celej súťaže boli ochotní ponúknuť cenné rady a skúsenosti.

              Žiačky na súťaž pripravovali MOV: Mgr. Mária Trúchla a Bc. Andrea Veničáková.

            • SLOVAK BARISTA CUP – junior 2022 Bratislava

            • 29. 4. 2022 sa uskutočnila baristická súťaž v Bratislave, na ktorej nás reprezentovala žiačka hotelovej akadémie Natália Nemčeková z III. A triedy.

              Súťaž prebiehala v nasledujúcich disciplínach:

              A/ Nastavenie mlynčeka

              B/ Príprava nápojov (2x espresso, 2x cappuccino, 2x voľný nápoj)

              C/ Príprava alternatívnej kávy (Chemex, Aeropress, FrenchPress, V60). Táto disciplína bola povinná, ale nebodovacia.

              Počas celej súťaže sa hodnotilo dodržanie času, utláčanie a zarovnanie kávy, nastavenie hrúbky mletia, správne dávkovanie, extrahovanie kávy, chuť kávy a komunikatívnosť.

              Súťaž navštívil aj minister školstva Mgr. Branislav Gröhling, ktorý povzbudil súťažiacich slovami: „Všetci ste už víťazi, keď ste sa zúčastnili tejto súťaže.“

               Žiačka bola prvýkrát na súťaži a umiestnila sa na 6. mieste z celkového počtu 16 súťažiacich.

              Bc. Janka Poláčková

            • Mladý Európan

            • 27. apríla 2022 sa uskutočnil 17. ročník regionálneho kola súťaže Mladý Európan. Súťaž, ktorú organizuje Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, sa konala v priestoroch Univerzitnej knižnice Žilinskej univerzity. V silnej konkurencii 13 stredných škôl Žilinského kraja sa našim študentom 3. A síce nepodarilo umiestniť, ale verím, že súťaž bola pre nich ďalšou skúsenosťou, ktorá im rozšírila obzor o symboly, osobnosti a dominanty EÚ.

                                                                                                                            Ing. Eva Polačková

            • Veľká noc v Kocke

            • Tak sme nazvali výstavu s veľkonočnou tematikou, ktorou sme privítali jar.

              Priestory školy spestrili práce našich žiakov, ktorí svoju zručnosť a kreativitu pretavili do pestrofarebných kraslíc a veľkonočných dekorácií. Ukázali, ako nápadito sa dajú využiť rôzne techniky a materiály. Cieľom bolo nielen sa prezentovať, ale aj spríjemniť spoločné priestory a potešiť zamestnancov školy aj spolužiakov. A za túto snahu im patrí uznanie. Najzaujímavejšie práce boli zároveň ocenené veľkonočným prekvapením.

              Svojimi prácami a pomocou prispeli žiaci z V. A, II. H, II. I, II. P, I. P.

              Ing. Mária Janíčková

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola obchodu a služieb
        • 00421/41/432 15 90
        • Ul. 17. novembra 2579 Čadca Slovakia