• Aktuality

            • Vieš pravopis?

            • Aj v tomto školskom roku sa konala v našej škole súťaž Vieš pravopis?, v ktorej si mohli žiaci overiť svoje zručnosti v používaní pravidiel pravopisu. Do súťaže sa zapojilo 15 žiakov.

              Najúspešnejší žiaci:

              1. Alexandra Baričáková (I. A)

              2. Natália Piteková (I. A)

              3. Katarína Marejková (II. I)

              Víťazkám srdečne blahoželáme.

                     Mgr. Magdaléna Sihelníková

            • Vďaka Erasmu+ pripravujeme pokrmy stredomorskej kuchyne so šéfkuchármi s michelinskou hviezdičkou

            • Program Erasmus+ nám umožnil vycestovať do slnečného Španielska a stráviť tu štyri týždne. 

              Naša cesta sa začala 15. 6. 2022, keď sme v nočných hodinách nabrali smer na viedenské letisko. Privítalo nás nádherné mestečko La Linea de Concepcion, ktoré je situované v tesnej blízkosti anglickej kolónie Gibaltar  len niekoľko desiatok kilometrov od afrického kontinentu. Veľmi rýchlo sme zapadli do medzinárodného kolektívu a učíme sa pripravovať špeciality stredomorskej kuchyne. Od 20. 6. do 26. 6. 2022 v prekrásnom rezorte Aldiana, kde pracujeme, prebieha podujatie, na ktorom prezentujú svoje zručnosti 9 šefkuchári s michelinskou hviezdičkou. Sledovať ich kuchárske umenie je pre nás nezabudnuteľným zážitkom. Vo voľnom čase sa radi slníme a plávame v Stredozemnom mori a ,samozrejme, objavujeme miestne zákutia.

              vaši spolužiaci z II. A a V. A

            • Naša zahraničná prax na Sardínii

            • Svoju dobrodružnú cestu sme začali 10. 6. 2022 na letisku M.R. Štefánika. Na druhý deň sme začali pracovať v hotelovom rezorte v prevádzke Sentido Marina Beach pri mestečku Orosei v slnečnom Taliansku. Kolektív nás veľmi srdečne a milo prijal medzi seba, za čo sme neskutočne vďační.

              Máme tu aj iných stážistov, ktorí sú z rôznych kútov sveta. Za tých pár dní, čo sme tu, sme sa naučili nielen nové zručnosti, ale taktiež aj veľa nových slovíčok. Počas nášho voľného času spoznávame zákutia Sardínie a veľmi radi si zájdeme oddýchnuť na pláž. 

               Tešíme sa na to, čo nám táto zahraničná prax ešte za tie 3 mesiace prinesie.

              Adriana a Braňo

            • BARISTA JUNIOR 2022

            • Majstrovstvá Slovenska v príprave káv v SOŠOaS Nové Zámky v spolupráci so Školou baristu a ďalšími partnermi.  

              Dňa 15. 6. 2022 sa uskutočnil 12. ročník súťaže organizovanej pre juniorov BARISTA JUNIOR 2022. Každý súťažiaci musel v priebehu 10 minút pripraviť a predložiť komisárom na posúdenie  dve espressa, cappuccina a  dva rovnaké miešané alkoholické alebo nealkoholické nápoje.

              Do súťaže sa zapojila aj naša škola, ktorú reprezentovali žiaci III. A triedy Natália Nemčeková a Michal Hušťava.

              Natália Nemčeková získala cenu za najlepšie tradičné cappuccino.

              Žiakov na súťaž pripravovala Bc. Janka Poláčková, majsterka OVY.

                                           Ing. Marcela Kašubová a žiaci III. A triedy

            • Pozdrav z II. mobility v portugalskom meste BRAGA

            • Od 6. 6. 2022 my žiaci II. A, II. H, III. H a IV. H pokračujeme v projekte Erasmus+ v portugalskom meste Braga. Podobne ako naši spolužiaci v I. mobilite i my získavame profesijné vedomosti a zručnosti v gastronomických prevádzkach pod vedením skúsených profesionálov. Avšak, ako sme zistili hneď prvý týždeň, tento projekt nie je len o spoznávaní portugalskej gastronómie, ale aj o získavaní životných skúseností a nadväzovaní medzinárodných priateľstiev. Vďaka Erasmus+ sme spoznali našich rovesníkov z Turecka, Rumunska a Bulharska a zistili, že hoci pochádzame z rôznych krajín a kultúr, sme v podstate rovnakí.

              Počas prvého týždňa sme sa okrem praxe zoznámili aj s krajinou. Hneď v prvý deň sme absolvovali prehliadku mesta Braga, v sobotu sme spoznávali malebnosť mesta Porto a  plavili sme sa na lodi po rieke Douro. A týždeň sme zavŕšili v nedeľu celodenným výletom k Atlantickému oceánu, kde sme si užívali horúce slnko a kúpanie. Samozrejme, nemôžeme nespomenúť blahoželanie k 18. narodeninám jednej z nás! Od pondelka sme opäť na praxi a tešíme sa na ďalšie zážitky 😊.

              Maťo, Samo a Rišo zo IV. H, Erika a Valéria z II. A, Jakub, Aneta, Adam, Tamara, Anna, Tomáš a Martin z II. H, Vanesa, Erika a Sabína z III. H

              PS: Sme príjemne prekvapení neskutočnou dobrosrdečnosťou a slušnosťou Portugalcov – ochotne nám pomáhajú a radia, kedykoľvek a s čímkoľvek sa na nich obrátime – nuž KLOBÚK DOLE!

            • Pozdrav zo zahraničnej odbornej praxe na Korzike

            • Ako žiačka IV. ročníka študijného odboru hotelová akadémia som sa rozhodla túto letnú sezónu stráviť zbieraním odborných, cudzojazyčných a životných skúseností na zahraničnej odbornej praxi na francúzskom ostrove Korzika.

              Praxujem v hoteli Napoleon Bonaparte, ktorý patrí do hotelovej siete Langley s hotelmi na viacerých miestach sveta. Pracujem na pozícii servírky – zabezpečujem hlavne plynulý chod podávania raňajok, ale občas pomáham aj pri podávaní večere. Mám úžasných kolegov z rôznych krajín sveta, ktorí sú zároveň už aj mojimi priateľmi, preto sa nikdy nenudím. Dni trávim v práci a na pláži. Počasie je na ostrove ako z rozprávky – cez deň teplo a slnko, v noci nádherný výhľad na hviezdy z každého kúta pláže.

              JE TU SUPER! ODPORÚČAM!

              Tant'amuri da a Corsica!

              Daniela Baránková, IV. A

            • Konečne sa nám splnil náš sen – sme na zahraničnej odbornej praxi na CYPRE!

            • Naše vysnívané dobrodružstvo sa stalo reálnym 31. 5. 2022, kedy sme odleteli z viedenského letiska Schwechat spoločnosťou Wizzair na tri mesiace na horúci Cyprus. Praxujeme vo veľmi známom luxusnom 5* hoteli Adams Beach Hotel v turistickom raji Ayia Napa na pozícii servírka. V hotelovej reštaurácii obsluhujeme dovolenkárov z celej Európy, takže naše jazykové zručnosti sa každým dňom zlepšujú. Veľmi sa nám tu páči – naši kolegovia sú k nám od prvého dňa veľmi milí, priateľskí, nápomocní a vždy usmiati.

              Mesto Ayia Napa a jeho okolie nám ponúka veľa možností na trávenie voľného času – množstvo obchodov, kaviarní, atrakcií, reštaurácií a nádhernú pláž, na ktorú to máme na skok. Užívame si každý deň nášho pobytu a sme veľmi rady, že nám takúto úžasnú príležitosť naša škola ponúkla. Odporúčame ísť každému 😊😊😊

              Viktória, Alžbeta a Adriána z III. H

            • Spolu úspešnejší 2

            • Naša škola sa v termíne 1. 2. 2022 - 31. 5. 2022 zapojila do projektu Spolu úspešnejší 2, ktorý vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Jeho cieľom bolo upevňovanie vedomostí, zručností a kompetencií  v malých skupinách s individuálnym prístupom formou doučovania. Pripravili sme pre žiakov možnosť  nadobudnúť a prehĺbiť si poznatky a zručnosti, ktoré si počas dištančného vzdelávania neosvojili v plnej forme. Doučovanie prebiehalo v čase mimo vyučovania v predmetoch anglický jazyk, ekonomika, aplikovaná informatika, technika administratívy a odborný výcvik. Žiaci v záverečných hodnotiacich hárkoch, slúžiacich ako spätná väzba pre doučujúcich, vyjadrili vysokú mieru spokojnosti s realizovanými aktivitami.

              PhDr. Andrea Mravcová, koordinátorka projektu

            • Kocka pre seniorov

            • Dňa 27. 5. 2022 sa žiaci III. K triedy odboru kaderník zúčastnili charitatívnej akcie v Centre sociálnych služieb PARK v Čadci. Žiaci seniorov ostrihali, upravili a spríjemnili im deň. Pre budúcich kaderníkov to bola príprava na záverečné skúšky.

              Bc. Andrea Veničáková, Mgr. Mária Trúchla

            • Hoaxy a ako proti nim bojovať

            • Hoax – krátka falošná informácia, ktorá sa pokúša vyzerať ako reálna udalosť či fakt. Operuje s tým najdôležitejším, s emóciou a núti príjemcu šíriť ju ďalej.

              S nebezpečenstvom šírenia hoaxov sa oboznámili žiaci I. P, II. I  a II. K formou videoprojekcie a besedy s využitím platformy Zmúdri.sk. Prečo je také dôležité, aby škola učila žiakov kriticky myslieť? Podľa prieskumu sú Slováci náchylní veriť konšpiračným teóriám, hlavne starší ľudia a ľudia s nižším vzdelaním.

              Škola by mala mladých ľudí učiť, ako nepodľahnúť klamstvám na internete, ako argumentovať a viesť rozhovory s tými, ktorí veria hoaxom. Dobrou radou je tráviť menej času na sieťach a overovať si informácie, napr. aj na stránke Polície SR. Veríme, že beseda prispela k tomu, že si žiaci dokážu vytvoriť svoj vlastný zdravý názor a nebudú podliehať nesprávnemu vplyvu okolia.

              Ing. Mária Janíčková

            • Kurz pohybových aktivít v prírode

            • V dňoch 26. 5. - 1. 6. 2022 sa uskutočnil Kurz pohybových aktivít v prírode, na ktorom sa zúčastnili žiaci z II. A, II. I a II. H. Obsahom kurzu bola pohybová činnosť v teréne, bezpečnosť pohybu pri zdolávaní prírodných prekážok, ako aj získanie vedomostí súvisiacich s letnou a zimnou turistikou a poskytovaním prvej pomoci. Spestrením bolo zakladanie ohňa a opekačka. Termín priniesol pekné slnečné počasie, ale aj dážď, čo však účastníkom neprekážalo.

              Úsek TSV

            • Súťaž Mladý marketér 2022

            • V tomto školskom roku sme sa prvýkrát zúčastnili súťaže Mladý marketér 2022, ktorú vyhlasuje Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

              Úlohou bolo vypracovať prácu na tému Marketingová komunikácia obce. My sme si zvolili obec Dunajov. Napriek tomu, že sme sa neumiestnili v prvej trojke, boli sme ocenené diplomom za účasť a úspešné vyriešenie úlohy. Pre nás to bola cenná skúsenosť, mohli sme si pozrieť víťazné práce a porovnať ich úroveň s našou.

              Miriam Čimborová, Monika Hrtusová, III. I

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola obchodu a služieb
        • 00421/41/432 15 90
        • Ul. 17. novembra 2579 Čadca Slovakia