• Aktuality

          • Poďakovanie a ukončenie zbierky školských potrieb
            • Poďakovanie a ukončenie zbierky školských potrieb

            • „Stačí málo, malá pomoc, ktorá môže znamenať veľkú zmenu v živote detí zo znevýhodneného prostredia.“

              V mesiaci september sa naša škola zapojila do charitatívnej zbierky školských potrieb pre deti zo znevýhodneného prostredia. Vyhlásenie zbierky našlo pozitívnu odozvu u oslovených pedagógov, rodičov aj žiakov. Vyzbierané pomôcky sme odovzdali Slovenskej katolíckej charite, ktorá zbierku každoročne organizuje a rozdeľuje na miesto určenia. Poďakovanie patrí všetkým pedagógom, žiačkam, žiakom a ich rodičom, ktorí darovali školské pomôcky budúcim prváčkam a prváčikom a pomohli im preklenúť prekážky na ich ceste za vzdelaním.  Osobitne poďakovanie patrí nasledovným žiačkam, žiakom a ich rodičom: Natália Murčová III. K, Dominik Rebroš II. P, Sabína Heglasíková III. H, Tamara Čuntalová I. P, Andrea Halvoníková I. D,   Petra Kontríková V. A, Beáta Heglasíková V. A, Janka Prušovská V. A, Barbora Škripková V. A, Tatiana Šuríková V. A, Monika Jarošová V. A, Nikola Baculová III.A, Marek Srníček I. A, Laura  Tatarčiaková I. I a Sabína Krellová I. I.  Veríme, že výzva splnila svoj účel a prispela k výchove a vedeniu žiakov k spoločenskej zodpovednosti.

              Ing. Slavka Jašurková, koordinátorka dobrovoľníctva

            • Projekt EKO ALARM na našej škole

            • Aj naša škola patrí medzi 380 škôl, ktoré boli vybrané do projektu EKO ALARM, ktorý realizovala nadácia EKOPOLIS a občianske združenie Živica. Cieľom projektu je zavedenie systému zberu triedeného odpadu na základných a stredných školách. Vybrané školy získali nádoby na trojzložkový triedený zber - modrú nádobu na papier, žltú na plasty a hnedú na zmesový komunálny odpad. Nádoby sú zhotovené z recyklovaného materiálu a sú vyrábané na Slovensku. Projekt Eko Alarm – Zavedenie triedeného zberu na školách a šírenie osvety spojenej so správnym triedením a predchádzaním vzniku odpadu je finančne podporený z Európskeho kohézneho fondu. Môžeme tak viesť našich žiakov k pozitívnemu vzťahu k prírode a spoločenskej zodpovednosti.

              Buďme všetci zodpovední a dôsledne separujme odpad!

              Ing. Eva Polačková, koordinátorka ENV

            • Súťaž Skills Slovakia

            • Dňa 24. 9. 2021 sa žiačky II. I, I. P a I. K zúčastnili celoslovenskej súťaže Skills Slovakia Súťaž o zlaté nožnice 2021. Súťaž sa konala v Dome kultúry Ružinov v Bratislave.

              Našu školu reprezentovali žiačky z I. P odboru vlasová kozmetika - Beáta Brandisová,Timea Varmusová a Aneta Jurišová, žiačka II. I odboru kozmetik.

              Beáta Brandisová súťažila na tému Komerčný svadobný účes a Timea Varmusová na tému dámsky strih Trend cut. Súťaž prebiehala v časovom limite 40 minút. Hodnotil sa celkový vzhľad modelky.

               Aneta Jurišová súťažila na tému Glamour 1920. V časovom limite 70 minút sa dôkladne  hodnotilo líčenie a celkový vzhľad modelky.

              Žiačky pripravovali na súťaž MOV Bc. Darina Červencová, Jana Lalíková a Katarína Rajteková.

                          Súťažiacim a modelkám ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Európsky deň jazykov na našej škole
            • Európsky deň jazykov na našej škole

            • Dňa 27. septembra 2021 si naša škola pripomenula Európsky deň jazykov. Pri tejto príležitosti sme odvysielali krátke rozhlasové pásmo s tematikou európskych jazykov a následne sme premietli prírodovedecký filmový dokument v anglickom jazyku pod názvom A Life on our Planet. Hlavným cieľom EDJ je motivovať žiakov, aby sa zdokonaľovali v cudzích jazykoch a  stali sa lídrami jazykových aktivít.

              Príprava programu bola náročná z dôvodu  prísnych  epidemických opatrení. Napriek tomu sa nám to podarilo. Vybraní žiaci z III. A triedy pripravili rozhlasové pásmo, v ktorom vtipným a pútavým spôsobom prezentovali európske jazyky. Ako účastníci projektu Erasmus+ prezentovali ostatným žiakom školy svoje skúsenosti  z mobility v Barcelone, ktorej sa zúčastnili v mesiaci júl, a poukázali na význam tejto aktivity v ich osobnostnom a profesionálnom raste. Ako občania Európy ocenili príležitosť zvýšiť si svoje multikultúrne povedomie.

              Poďakovanie patrí PaedDr. Silvii Okuliarovej za pedagogické vedenie, Mgr. Nataši Krulikovskej za technickú podporu a všetkým pedagogickým zamestnancom, ktorí akýmkoľvek spôsobom participovali na organizácii tohto podujatia.

              Ing. Slavka Jašurková, organizátorka EDJ

            • Verejná zbierka Biela pastelka

            • Biela pastelka, symbol pomoci na prvý pohľad v neriešiteľných situáciách v živote nevidiacich a slabozrakých, kreslí bielu čiaru na tmavej ceste. Každá z nich sa premení na pomocnú ruku podanú pri snahe naučiť sa samostatne a najmä bezpečne chodiť s bielou palicou, variť, postarať sa o domácnosť, pracovať s počítačom a mnoho iných činností, z ktorých každá je malým víťazstvom, ktoré ľuďom so zrakovým postihnutím pomôže viesť plnohodnotný život.

              V tomto roku sa konal 20. ročník tejto zbierky a naša škola sa do nej opäť aktívne zapojila. 24. 9. 2021 žiačky III. I Barbora Arendariková, Monika Hrtusová a Michaela Štrbová oslovili zamestnancov a žiakov a tých, ktorí sa rozhodli prispieť, symbolicky odmenili bielou pastelkou.

              Ďakujeme, že aj vďaka vašej podpore môže Biela pastelka písať krajší príbeh v životoch nevidiacich a slabozrakých ľudí.

              Ing. Eva Brezovská

              koordinátorka

            • Aj tento rok KOCKA v Upracme Slovensko

            • Milióny ľudí z vyše 150 krajín sa zapájajú do najväčšej upratovacej udalosti roka, ktorou je svetový čistiaci deň – 18. september. Mnohé aktivity museli byť odložené, či už kvôli pandémii, alebo z dôvodu nepriaznivého počasia.  Naša škola sa už po druhýkrát úspešne pripojila k medzinárodnej iniciatíve Upracme Slovensko, ktorej cieľom je vyčistiť svoje okolie, a to nielen počas svetového čistiaceho dňa. V piatok 17. septembra 2021 žiaci I. P nadstavbového štúdia, pod vedením Mgr. Ivety Chilej a Mgr. Lenky Kiklošovej, participovali na tejto udalosti a spoločne ukázali, ako sa treba o našu krajinu starať. Aj napriek nepriaznivému počasiu sa im podarilo vyzbierať veľké množstvo odpadkov, plastových fliaš, obalov a iného neporiadku okolo nákupných centier v centre mesta Čadca. Touto cestou ďakujem všetkým zúčastneným a tiež OZ Upracme Slovensko za poskytnutie ochranných pomôcok a vriec. Teším sa na ďalšie podobné projekty!

                                                                                                                     Ing. Eva Polačková, koordinátorka ENV

            • Brigáda na úpravu okolia školy

            • Každoročne naša škola v mesiaci september zorganizuje brigádu na úpravu školského areálu. Ani tento rok nebol výnimkou. Žiačky V. A študijného odboru hotelová akadémia, pod vedením Ing. Márie Janíčkovej a Mgr. Moniky Cyprichovej, v piatok 17. septembra 2021 tak prispeli k skrášleniu okolia školy. Aj keď počasie nebolo priaznivé, brigáda splnila svoj účel a žiačky odchádzali domov s pocitom dobre vykonanej práce. Všetkým zúčastneným ďakujem!

                                                                                                                     Ing. Eva Polačková, koordinátorka ENV

          • Workshop Emócie v marketingu
            • Workshop Emócie v marketingu

            • Emócie sú dôležitou súčasťou marketingu a marketingovej komunikácie. A práve na tému Emócie v marketingu – ako ovplyvniť srdce  a city zákazníka sa uskutočnil dňa 14. 9. 2021 v našej škole workshop, ktorého sa zúčastnili žiaci V. A a IV. I2 triedy. Workshop viedol predseda Občianskeho združenia Mladý podnikavec Ing. Dávid Vrtaňa.

              Hoci sa navonok možno všetci javíme ako racionálne bytosti, opak je pravdou. Emocionálne príbehy nás často chytia za srdce, pútavým príbehom firmy zaujmú zákazníkov, aby si ich produkt lepšie zapamätali. Príbehy vyvolávajú v ľuďoch emócie – šťastie, prekvapenie, smútok, hnev.

              V rámci workshopu žiaci prácou na reálnych prípadových štúdiách hľadali riešenia na dané problémy, boli im premietané konkrétne príklady a názorné ukážky reklám, z ktorých niektoré boli humorné a zábavné a niektoré vyvolávali dokonca slzy a strach.

              Workshop mal u žiakov veľmi pozitívnu odozvu, téma bola pre nich prínosná a poučná.

                                                                                                       Ing. Marcela Kašubová 

                                                                                                          

            • Workshop Reč tela „ Činy sú viac ako slová“

            • Zaujíma vás neverbálna komunikácia a tajomstvá reči tela? Naučte sa poznať svoje okolie, kolegov, kamarátom či rodiny. Naučte sa čítať reč tela.

              Dňa 14. 9. 2021 sa žiaci II. H triedy zúčastnili zaujímavého workshopu s názvom Reč tela, ktorým ich sprevádzal Ing. Dávid Vrtaňa z OZ Mladý podnikavec.

              Počas workshopu sa žiaci dozvedeli:

              • ako pomocou mimiky a gestikulácie dokážeme zistiť pravú povahu a správanie človeka cez fotografie a videá,
              • aké mýty o reči tela kolujú medzi nami,
              • ako podľa reči tela rozpoznať, či človek klame alebo hovorí pravdu,
              • rozobrali štyri najnebezpečnejšie typy osobností,
              • pozreli si kriminálne trestné činy a ako vďaka neverbálnym prejavom boli odhalené.

              Počas workshopu žiaci zistili, akú dôležitú úlohu hrá mozog pri neverbálnej komunikácii a vyskúšali si rôzne aktivity, ktoré boli zamerané na rozlišovanie pravých emócií človeka. 

              Workshop obsahoval videoukážky, praktické cvičenia, hry na precvičenie našich znalostí, reálne príbehy kriminálnych trestných činov a bol pre žiakov veľkým prínosom.

              Ing. Marcela Kašubová

            • Vzdelávania v oblasti manažérstva kvality v škole

            • Dňa 24. 8. 2021 sa vybraní pedagogickí zamestnanci zúčastnili školenia s názvom Procesné riadenie ako nástroj trvalo udržateľného rozvoja verejnej správy, ktoré sa konalo v priestoroch pracoviska praktického vyučovania v reštaurácii Beskyd. Školenie pod vedením doc. Ing. Miroslava Hrnčiara, PhD. bolo zamerané na podporu manažérstva kvality v oblasti posilnenia procesného riadenia školy.

              Následne 26. 8. 2021 sa realizovalo školenie online formou pre vybraných pedagogických zamestnancov s názvom Agilné techniky a nástroje ako kľúčové prvky pri budovaní manažérstva kvality v organizácii. Školiteľka Ing. Diana Rusnáková predstavila najvhodnejšie agilné techniky aplikovateľné do školského prostredia, ktoré si účastníci školenia priamo vyskúšali.

              Ing. Martina Sloviaková

            • Mobilitná aktivita v španielskej Barcelone

            • 1. júla 2021 v rámci projektu s názvom:  Kreativita a inovácie v odbornej príprave mladých gastronómov a kaderníkov na budúce povolanie, vycestovalo  15 žiakov študijného odboru hotelová akadémia, kuchár, vlasová kozmetika  a jedna majsterka odbornej výchovy v odbore kaderník na  prvú mobilitnú aktivitu  do španielskej Barcelony. Účastníci  sa veľmi tešia, že získajú cenné skúsenosti a množstvo zážitkov vďaka programu Erasmus+.

            • Festival ľudskosti mladých

            • V dňoch 17. 6. a 18. 6. 2021 sa naša žiacka školská rada prvýkrát zapojila do projektu s názvom Festival ľudskosti mladých, ktorý organizovala Rada mládeže Žilinského kraja. Našou úlohou bolo vniesť do života ľudí radosť, nadšenie a chuť do života po ťažkom období spojenom s pandémiou Covid-19.

              Pre zamestnancov školy a žiakov sme pripravili krásne ruže, menšiu sladkosť a citát, ktorý im vyčaril úsmev na tvári. Akcia sa konala počas vyučovania, aby učitelia a žiaci boli milo prekvapení.  Na druhý deň sme projekt realizovali na Palárikovej ulici v Čadci, kde sme ľudí potešili rovnakým spôsobom.

              Sme veľmi radi, že sme túto akciu mohli realizovať a pozerať sa na úsmevy  ľudí, ktoré nám spríjemnili deň. Dúfame, že sa akcia uskutoční aj budúci školský rok. 

              Lenka Kožová, II. A

            • Prvé miesto v CELOŠTÁTNEJ ONLINE SÚŤAŽI V LÍČENÍ GATSBY PÁRTY

            • Na prelome mesiacov máj a jún 2021 organizoval  kozmetický salón Beauty Garden celoštátnu online súťaž v líčení, ktorej sa zúčastnila aj naša škola.
              Do súťaže sa zapojili žiačky I.I, III.I študijného odboru kozmetik a nadstavbového odboru II.P vlasová kozmetika.
              Žiačka I.I triedy Aneta Jurišová z I.I triedy odboru kozmetik  sa  umiestnila  na výbornom 1. mieste.
              Žiačky I.I, III.I, II.P sa umiestnili v top 20.

              Slováková Baňáková, MOV

            • Naša škola opäť úspešná

            • V šk. roku 2020/2021 sa konal 12. ročník celoslovenskej umeleckej súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva.

              Súťaž je registrovaná na MŠVVaŠ SR a organizovaná FF UKF v Nitre na celoštátnej úrovni.

               Z hľadiska druhu umeleckej tvorby mala súťaž  tri časti – literárnu, výtvarnú a elektronickú.

              Cieľ súťaže: Súťaž povzbudzuje k budovaniu národnej hrdosti a vlastenectvu, orientuje pozornosť na aktuálne témy, pestuje vzťah k tradícii, tvorivo rozvíja kultúrne povedomie.

              V III. kategórii – výtvarná časť (Svätoplukovo posolstvo do dnešnej pandemickej doby) vybojovala naša žiačka III.K triedy Patrícia Činčalová skvelé 1. miesto.

              Srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

                                                                                                                   

                                                                                                                        Ing. Zuzana Švejdová

            • Prezentácia marketingových zručností

            • Dňa 15. 6. 2021 sa prezentovali žiačky II. I študijného odboru pracovník marketingu výstavou svojich prác. Získané zručnosti zdokumentovali rôznymi propagačnými materiálmi, ktoré vytvorili počas vyučovania marketingovej propagácie a komunikácie.

              Zamerali sa na propagáciu školy a študijných odborov, navrhli vizitky, letáky, kupóny. Reklamný materiál bol určený na podporu predaja v oblasti obchodu, služieb a cestovného ruchu. Zaujímavým prínosom boli práce v štýle junk art. Žiačky ukázali, že svoje teoretické vedomosti vedia pretaviť do praktických marketingových zručností.

                                                                                                                 Ing. Mária Janíčková

            • Skills Slovakia – Gastro Junior

            • Dňa 08.06. 2021 sa žiaci odboru 2964 H cukrár zúčastnili súťaže Skills Slovakia – Gastro Junior v Bratislave. Súťažná úloha bola pripraviť 3 porcie moderného múčnika.

              Súťažný múčnik Jahodovo-smotanový dezert pripravila žiačka 3. ročníka  Dominika Kubicová a pomocníčka Nikola Gálová žiačka 3. ročníka.

              Dominika Kubicová sa umiestnila na  3. mieste a získala striebornú  medailu.                                            

              V súťaži sa hodnotila originalita, nápaditosť, precíznosť, používanie moderných prvkov, viacerých technológií zdobenia, moderné trendy, vhodné farebné doladenie, jednotlivé detaily, celkový dojem, čistota prevedenia, prezentácia, korešpondencia s názvom.

              Žiačky boli ocenené medailami, diplomami, čo im dodalo určitú motiváciu k ďalšiemu napredovaniu.

              Žiačky na súťaž motivovali a  pripravovali MOV  Mgr. Jana Pišteková, Dana Dolečková .

            • Workshop Reč tela - Činy sú viac ako slová

            • Zaujíma vás neverbálna komunikácia a tajomstvá reči tela? Naučte sa poznať svoje okolie, kolegov, kamarátov či rodinu. Naučte sa čítať reč tela.

              Dňa 7. 6. 2021 sa II. A trieda zúčastnila zaujímavého workshopu s názvom Reč tela, ktorým nás sprevádzal Ing. Dávid Vrtaňa z OZ Mladý podnikavec.

              Počas workshopu sme sa dozvedeli, ako pomocou mimiky a gestikulácie dokážeme zistiť pravú povahu a správanie človeka cez fotografie a videá, aké mýty o reči tela kolujú medzi nami. Naučili sme sa, ako podľa reči tela rozpoznať, či človek klame, alebo hovorí pravdu. Rozobrali sme štyri najnebezpečnejšie typy osobností. Pozreli sme si kriminálne trestné činy, ktoré boli vďaka neverbálnym prejavom odhalené. Zistili sme, akú dôležitú úlohu hrá mozog pri neverbálnej komunikácii. Robili sme rôzne aktivity, ktoré boli zamerané na rozlišovanie pravých emócií človeka. 

              Počas tohto workshopu sme sa dozvedeli veľa zaujímavých vecí, ktoré sme dodnes nevedeli a veľmi sme si to užili. Workshop obsahoval videoukážky, praktické cvičenia, hry na precvičenia našich znalostí, reálne príbehy kriminálnych trestných činov.

              Tešíme sa na ďalšie podobné zážitky.  

              Adriána Rudinská a žiaci II. A triedy

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola obchodu a služieb
      • 00421/41/432 15 90
      • Ul. 17. novembra 2579 Čadca Slovakia