• Aktuality

            • STREDOŠKOSKÝ PODNIKATEĽSKÝ ZÁMER 2021 11. ročník súťaže

            • Aj v tomto školskom roku mali žiaci možnosť zapojiť sa už do 11. ročníka súťaže Stredoškolský podnikateľský zámer 2021, ktorej vyhlasovateľom a organizátorom je Žilinský samosprávny kraj.

              Cieľom súťaže je podporiť záujem o podnikanie a podnikateľské aktivity medzi stredoškolskou mládežou.

              Podnikateľský zámer musí vychádzať z vlastného nápadu a myšlienka musí byť reálna a realizovateľná. Hodnotí sa originalita, trhové šance, udržateľnosť, inovačný potenciál a kvalita spracovania zámeru.

              Uzávierka prijímania prihlášok bola 30. novembra 2021.

              Do súťaže boli odoslané dva podnikateľské zámery žiačok našej školy:

              Adriána Rudinská, Nikola Baculová, III. A: Fashion Boots, s. r. o. – konzultantka Ing. Marcela Kašubová,

              Dominika Petreková, I. P:Údolie chuti, horská chata – konzultantka Ing. Elena Korduliaková.

              Ing. Marcela Kašubová

            • Prednáška – Zásady poskytovania prvej pomoci

            • Naša škola je úspešným podávateľom výzvy projektu Zdravie a bezpečnosť na školách 2021. Realizácia projektu prebieha aj v rámci aktivity, ktorej sa žiaci II. A zúčastnili v spolupráci s územným spolkom Slovenského Červeného kríža Čadca.

              Dňa 23. novembra 2021 poskytli našim žiakom užitočné informácie o prvej pomoci pracovníčky Slovenského Červeného kríža Mgr. Elena Tomašiková a Miriam Lušňáková. Žiaci sa naučili, ako správne podať prvú pomoc, ak je človek v bezvedomí. Súčasťou prednášky bolo aj podanie prvej pomoci človeku, ktorý sa dusí cudzím predmetom. Žiakom bola vysvetlená aj dôležitosť podávania KPR – kardiopulmonálnej resuscitácie. Vzhľadom na situáciu sa prednášky zúčastnila iba trieda II. A. Aj týmto sa chcem poďakovať žiakom II. A – Kristiánovi Šumskému, ktorý ochotne spracoval poznatky z prednášky do PPT prezentácie, a žiačke Timei Šimaškovej za spracovanie fotografií a videí, ktoré poskytneme aj ostatným triedam v rámci triednických hodín. Žiaci boli aktívni, zapájali sa a  veľmi kladne hodnotili získané poznatky.

              Ing. Eva Polačková, koordinátorka ENV

            • Jesenné variácie preverili zručnosti našich žiakov

            • Počas minulých dní spestrila priestory našej školy výstava s názvom Jesenné variácie. Svoje zručnosti prezentovali žiaci V. A, II. H a II. I. Tému jesene pretavili do majstrovsky vyrezávaných tekvíc a aranžmánov z rôznych prírodných materiálov. Žiaci predstavili svoju nápaditosť v úprave sviatočného jesenného stolovania, netradičného darčekového balenia či jesenného make-upu. Veríme, že výstava sa páčila a všetkých potešila. Aj toto svedčí o tom, že keď je nápad a chuť, výsledkom je radosť.

              Ing. Mária Janíčková

          • Spoločne proti drogám
            • Spoločne proti drogám

            • Milí žiaci,

              tretí novembrový týždeň kalendárneho roka je od roku 1998 vyhlásený z iniciatívy Európskej únie za Európsky týždeň boja proti drogám.  Začal sa konať v Grécku a pokračoval vo všetkých členských štátoch.

              I v našej škole prebehlo množstvo zaujímavých aktivít, zameraných na prevenciu proti drogám a iným patologickýn javom. Týždeň boja proti drogám sme začali aktualizáciou násteniek s protidrogovou tematikou - talentovaní žiaci našej školy nakreslili množstvo výtvarných prác na tému Spoločne proti drogám. Tieto kresby môžeme obdivovať na protidrogovej nástenke v škole. V mnohých triedach prebehli zážitkové aktivity zamerané na na formovanie postoja k závislostiam. Žiaci absolvovali testy na zisťovanie závislosti na fajčení, alkohole. Nasledovali tréningy odmietania prostredníctvom pracovných listov Ako povedať NIE alkoholu a drogám. Lúštili sme  krížovky s protidrogovou tematikou, riešili sme modelové situácie, hľadali sme pravdu vo faktoch  a mýtoch týkajúcich sa drog. Diskutovali sme o výhodách a nevýhodách konzumovania alkoholu, pozerali DVD filmy, ktoré nám ukázali, že droga je veľké zlo, že začať s drogovaním je jednoduché, no skončiť s nimi je veľmi ťažké.

              A tak, milí žiaci našej školy, na toto všetko by ste mali myslieť, ak vám niekedy niekto ponúkne drogu:

              Buď vždy silný, povedz NIE! drogám!

              Ing. Zuzana Švejdová, koordinátorka prevencie

            • Zbierka pre útulok U psej matere

            • Počas mesiaca október 2021 prebiehala v našej škole zbierka pre útulok U psej matere v Korni. Žiaci, pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci mohli dobrovoľne prispieť finančnými darmi. Opäť sme ukázali, že vieme pomáhať a spoločne sa nám podarilo vyzbierať pekných 143,50€.

              Z vyzbieranej čiastky sme sa aj tento školský rok rozhodli podporiť Slobodu zvierat, ktorá nás každoročne vyzýva k pomoci, a to sumou 30€, ktorá bola poslaná na ich bankový účet. Prioritou však ostali zvieratká z útulku v Korni, ktorým žiaci V. A nakúpili rôzne druhy krmiva a iných pochúťok pre psov a mačky. Nakúpené granuly a konzervy im boli žiaci V. A 9. novembra 2021 osobne aj odovzdať.

              Keďže chladné počasie sa nezadržateľne blíži, veríme, že zvieratkám pomôžeme a spríjemníme tento zimný čas. Všetkým, ktorí zbierku aj tento rok podporili a nie je im ľahostajný osud zvierat na ulici, vyslovujeme veľké ĎAKUJEME. 

              Osobitné poďakovanie patrí žiačkam III. H a žiakom V. A, ktorí zbierku realizovali.

              Ing. Eva Polačková, koordinátorka ENV

            • Vzdelávanie žiakov v oblasti finančnej gramotnosti

            • Naša škola venuje pozornosť vzdelávaniu žiakov v oblasti finančnej gramotnosti, a preto  víta aj aktivity, ktoré prichádzajú od iných subjektov. Na ponuku organizátorov takého vzdelávania 365banky a nadácie J&T zareagovali aj žiačky I. P D. Petreková, D. Petráková a A. Želiecka. Kombinovanou formou, prezenčne aj online, sa zúčastnili 4 cyklov prednášok. Ich cieľom bol výklad základných finančných pojmov, príprava na bývanie - hypotéka, pôžičky, leasing, poistenie (životné a neživotné), právne minimum (vedieť čítať dokumenty, napr. nájomnú zmluvu, pracovnú zmluvu, zmluvu v banke a pod.), konanie o dedičstve. Online stretnutia sa zúčastnila trieda I. P na tému príjmy a výdavky, dlhy a exekúcie. Žiakov zaujali témy rodinný rozpočet, ako sa pripraviť na pracovný pohovor, zlaté finančné pravidlá. Na záver žiaci skonštatovali, že vzdelávanie bolo pre nich zaujímavé a prínosné. Odporúčajú všetkým využívať aj takéto možnosti vzdelávania pre život.

              Ing. Mária Janíčková

            • Medzinárodný kvíz finančnej gramotnosti

            • Medzinárodný kvíz finančnej gramotnosti  sa konal v tomto školskom roku prvýkrát  v krajinách V4 pod názvom Road to finance. Do tohto projektu sa zapojili školy z Maďarska, Poľska, Česka a Slovenska.

              Národné kolo finančnej gramotnosti sa uskutočnilo online formou 8. novembra 2021.

              Do súťaže sa zapojilo 20 žiakov našej školy z III. A a V. A triedy, ktorí si touto formou otestovali svoje finančné schopnosti a vedomosti.

              Ing. Marcela Kašubová, Ing. Eva Polačková

            • Zažili sme Erasmus a chceme sa s vami o to podeliť

            • Dňa 15. 11. 2021 sa žiaci I. P triedy odboru vlasová kozmetika a II. K triedy odboru kaderník zúčastnili zaujímavého workshopu s názvom Zažili sme Erasmus a chceme sa s vami o to podeliť.

              4 žiačky odboru vlasová kozmetika a majsterka odborného výcviku absolvovali v termíne od 1. 7. 2021 do 29. 7. 2021 mobilitu v rámci programu Erasmus+ v španielskej Barcelone.         V krásnej katalánskej metropole si prehĺbili odborné vedomosti a zručnosti prácou v kaderníckych salónoch, zároveň získali nové kompetencie v tvorbe pánskych a dámskych účesov a v starostlivosti o pánskeho zákazníka.

              Počas workshopu sa účastníčky projektu podelili o nové pracovné skúsenosti, osobné dojmy a zážitky v rámci diskusie a predvedenia osvojených technologických postupov.

              Žiaci získali nové vedomosti, zručnosti a kompetencie v úprave vlasov.

              Erasmus-_skusenosti_Barcelona.pptx​​​​​​​

              Bc. Darina Červencová

            • Svet miešaných nápojov

            • V októbri v našej škole prebiehal barmanský kurz pre žiakov gastroodborov. Kurz viedli Ing. Jozef Roth, licencovaný lektor Slovenskej barmanskej asociácie, a Mgr. Pavol Jurčo, odborný učiteľ, ktorí zasvätili žiakov do tajov prípravy miešaných nápojov. Garantom barmanského kurzu bola pani riaditeľka Ing. Ľudmila Verčimáková.

              Kurz pozostával z teoretickej i praktickej prípravy žiakov. Žiaci sa zoznámili s novými trendmi v miešaní nápojov a spoznali nové suroviny na ich prípravu. V praktickej časti sa naučili pripraviť rôzne koktaily a drinky, ako napríklad Cosmopolitan, Bloody Marry, Martini Dry, Pina Colada, Margarita.

              Na záver kurzu musel každý žiak zvládnuť písomnú i praktickú skúšku, ktoré preverili získané barmanské vedomosti a zručnosti. Po zvládnutí oboch častí si žiaci prevzali certifikát o absolvovaní barmanského kurzu a stali sa kvalifikovanými odborníkmi v oblasti miešaných nápojov.

              Mgr. Pavlina Bulejčíková, ZRPV

          • Jesenný baristický kurz
            • Jesenný baristický kurz

            • Jeseň v našej škole spestril baristický kurz. Konal sa pod záštitou pani riaditeľky Ing. Ľudmily Verčimákovej. Kurz viedli odborníci z oblasti prípravy kávy p. Stanislav Cibuľa  a Marek Svitek - škola baristu, ktorí žiakom otvorili dvere do sveta poznania kávy. Žiaci získali vedomosti o spôsoboch pestovania, praženia a skladovania kávy. V praktickej časti kurzu sa naučili pripravovať a podávať rôzne druhy kávy. V rámci praktických cvičení si osvojili nielen prípravu dokonalého espressa, ale naučili sa aj správne našľahať, spevňovať mlieko a pripraviť lahodné cappuccino. Žiaci po úspešnom absolvovaní baristického kurzu získali osvedčenie, ktoré môžu využiť na súťažiach a neskoršie v praxi.

                      Mgr. Pavlina Bulejčíková, ZRPV

            • SKILLS OF THE FUTURE 2021

            • V stredu 10. 11. 2021 sa žiaci V. A triedy študijného odboru hotelová akadémia, I. P a II. P triedy nadstavbového štúdia zúčastnili študentskej konferencie Skills of the Future 2021. Konferencia sa konala online z dôvodu pandemickej situácie COVID - 19.

              Organizátor konferencie, Aliancia pre mladých (Alliance for YOUth), ktorej zakladajúcim členom je aj nezisková organizácia EPIC, si pripravil bohatý program v podobe zaujímavých prednášok na rôzne témy. Hlavnými podtémami bol Digitálny svet, Ľudské zdroje a Environmentalistika. Žiak sa mohol prepínať na rôzne prednášky podľa toho, aká téma ho najviac zaujala.

              Viac v  Skills_of_the_Future.docx

          • 10. ročník súťaže
            • 10. ročník súťaže

            • Dňa 02. 11. 2021 odštartoval 10. ročník zaujímavej celoštátnej online finančnej vedomostnej súťaže Finančná olympiáda, ktorá ponúka stredoškolákom možnosť otestovať sa a porovnať si úroveň svojej finančnej gramotnosti a finančných vedomostí. Zároveň môžu žiaci získať atraktívne výhry pre seba a pre svoju školu. Súťaž pozostáva z troch kôl. Prvé otvorené kolo bude prebiehať do 2. 2. 2022.

              Do súťaže o hodnotné vecné ceny sa môže zapojiť každý žiak našej školy. Stačí na stránke www.financnaolympiada.sk vyplniť vstupný test a následne sa zaregistrovať. Bližšie informácie o súťaži vám poskytnú vyučujúci ekonomických predmetov.

               Ing. Marcela Kašubová

          • Erasmus Days 2021 - Zisti, o čo prichádzaš, ak nezažiješ Erasmus
            • Erasmus Days 2021 - Zisti, o čo prichádzaš, ak nezažiješ Erasmus

            • V dňoch 19. - 21. 10. 2021 sa na pôde školy konalo podujatie Zisti, o čo prichádzaš, ak nezažiješ Erasmus, organizované v rámci medzinárodného podujatia #Erasmus Days 2021. Vybraní účastníci mobilitných projektov pripravili sériu zaujímavých aktivít, prostredníctvom ktorých priblížili svojim rovesníkom históriu projektov v škole a zároveň aj možnosti zapojenia sa do projektových aktivít. Súčasťou podujatia je aj stála výstava a prezentácia doposiaľ zrealizovaných projektov a iniciatív Erasmus, do ktorých sa škola zapojila. Pokiaľ ste nemali možnosť zúčastniť sa týchto aktivít, neváhajte a pozrite si prezentáciu, ktorú v spolupráci s projektovým tímom školy vytvorili absolventi mobility Braňo a Katka.

              PhDr. Andrea Mravcová

            • Prednášky k založeniu živnosti

            • V mesiaci október sa uskutočnili pre triedy V. A, II. P, IV. I a IV. H prednášky k založeniu živnosti s Ing. G. Lukáčovou, vedúcou odboru živnostenského podnikania OÚ v Čadci. Maturanti si toto formou mohli doplniť vedomosti z predmetu podnikanie. Vďaka informáciám sa žiaci zapojili otázkami do besedy. Zaujímali sa o možnosti podnikania v rámci svojich študijných odborov, o zmeny i praktické rady, ak by sa v budúcnosti rozhodli ísť vlastnou cestou podnikania.

              Ing. Mária Janíčková

            • MOZGOLAMY

            • 6.10. 2021 sa uskutočnila školská súťaž v riešení logických úloh a hlavolamov. Súťažilo 42 žiakov študijných odborov 2. ročníkov. Úlohy neboli zamerané iba na riešenie matematických príkladov, ale súťažiaci si potrápili hlavičky hlavne s bežnými úlohami zo života. Štyri najlepšie riešenia boli ocenené diplomom na vyhodnotení 25.10.2021.

              A tu sú víťazi:

              1. miesto: Natália Sirová – II.I

              2. miesto: Tamara Klieštiková – II.I; Filip Šimášek – II.A

              3. miesto:  Patrik  Bazger  – II.A

              Vyskúšajte si:

              V košíku máte 5 jabĺčok.
              Viete, ako ich treba rozdať piatim deťom, aby každé dostalo jedno celé jabĺčko, a aby 1 jabĺčko zostalo v košíku?

              Tešíme sa na ďalšie školské  súťaže.

              Mgr. Iveta Chilá

               

            • Deň turizmu - 27. september

            • Tak ako v predchádzajúcich rokoch, aj v tomto roku  sme si na našej škole pripomenuli Svetový deň turizmu. Pretože absolventi našej školy by sa mali v profesijnom živote stať súčasťou sektoru služieb, aktivitami ich vedieme k rozvoju vedomostí z cestovného ruchu.

              Žiakom V. A a II. H bol premietnutý zaujímavý filmový dokument o turistických centrách Slovenska, na ktorý nadväzoval kvíz. Svoje poznatky si preverili ďalšími aktivitami na hodine. V priestoroch školy si žiaci mohli pozrieť nástenku a zabaviť sa skladaním puzzle. Veríme, že aktivity povzbudili žiakov k tomu, aby chodili s otvorenými očami, vnímali a chránili krásy Slovenska pre budúce generácie.

               Ing. Mária Janíčková

            • Vyhlásenie postupovej celoslovenskej súťaže Skills Slovakia JUNIOR GASTRO METRO CUP

            • Martin Behan sa stal víťazom školskej súťaže študijného a učebného odboru kuchár, ktorá sa 24. 9. 2021 konala v SOŠOaS v Čadci. Súťaže sa zúčastnili žiaci študijného a učebného odboru kuchár Matej Minárik, Martin Behan, Tomáš Ježík, Adam Jašík.

              Cieľom a zmyslom súťaže kuchár CUP 2021/22 je nájsť zručných talentovaných kuchárov, ktorí by mohli byť nominovaní do juniorského a neskôr do seniorského tímu kuchárov a cukrárov SZKC, ktorý bude reprezentovať Slovensko na domácich aj zahraničných gastronomických súťažiach.

              Súťažilo sa  v kategórii Teplá kuchyňa – príprava teplého pokrmu.

              Súťažná úloha znela:

              Pripraviť a esteticky naservírovať dve porcie teplého jedla. Hlavnou ingredienciou bol bravčový bôčik bez kosti s kožou  a ľubovoľné  suroviny.

              Žiak Martin Behan pripravil hlavné jedlo Pečený bôčik na jablkovo-zeleninovej zmesi.

              Martin Behan získal 1. miesto a zároveň aj postup do semifinálového výberového kola do Nových Zámkov.

              Hodnotila sa nápaditosť, kreativita, vhodnosť použitých surovín, celkový dojem, inovácia, zaujímavá prezentácia a moderný štýl, chuť a estetická úprava jedla.

              Súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu v odbore kuchár.

              Mgr. Pavlina Bulejčíková, ZRPV

               

            • Medzinárodný deň starších – úprava vlasov seniorom

            • V roku 1990 vyhlásila Organizácia Spojených národov 1. október za Medzinárodný deň starších.

              Dôvodom bola správa o demografickom vývoji, z ktorej vyplýva, že populácia starne, a má poukázať na postavenie a problémy staršej generácie v spoločnosti, oceniť jej prínos, znalosti a skúsenosti, a tiež poukázať na dôstojnosť života starších ľudí.

              Pri tejto príležitosti pripravili 1. 10. 2021 žiačky tretieho ročníka odboru kaderník pre starých rodičov, našich klientov – seniorov akciu zameranú na starostlivosť o vlasy. Žiačky sa postarali o farbu, strih a úpravu vlasov. Touto akciou chceme viesť mladých ľudí k úcte k starším ľuďom. Seniorky odchádzali s krásnymi účesmi, ale aj s dobrým pocitom z príjemne prežitého dňa.

              Dobrý skutok prináša dobrý pocit!

              Mgr. Mária Trúchla, Bc. Andrea Veničáková

            • Výstavou k olympizmu

            • 24. septembra 2021 sa v Dome kultúry v Čadci  uskutočnila výstava Olympijské a športové  zbierkové predmety SOŠOaS Čadca, ktorú pripravili žiačky školy z II. I triedy (študijný odbor kozmetik) s podporou riaditeľky školy Ing. Ľudmily Verčimákovej.

              Výstava sa uskutočnila v rámci oslavy 10. výročia založenia Olympijského klubu Kysuce.

              Športový múzejný tezaur obsahoval vyše 400 jednotiek (trojrozmerné predmety, originálne autogramy, poštové produkty, numizmatické artefakty, suveníry, športovú knižničnú odbornú a historickú literatúru i športové historické náčinie).

              Artefakty, ktoré tvorili základ vystavovaného zbierkového fondu, patria významným kysuckým športovcom (J. Ninis, P. Tichý, A. Balošáková, V. Gajdičiar ...),  slovenským športovcom (P. Sagan, M. Tóth, M. Hamšík, A. Kuzminová, M. Moravcová, P. Vlhová, M. Martikán,  J. Zachara, K. Kučera ...), československým športovcom (E. a D. Zátopkovci, J. Kratochvílová ...),  resp. svetovým športovcom (Ch. Froome, D. Fosbury, I. Uchov, E. Kynard ...).

              Vzácne memorabílie mapujú históriu významných športových podujatí (OH, MS, ME, resp. menších súťaží s regionálnym dosahom). Sú prejavom úspechov športových osobností, ktoré môžu byť vzorom pre športuchtivých mladých ľudí v duchu olympijskej výchovy.

              Výstava športových artefaktov v DK v Čadci nadväzuje na výstavu zrealizovanú v našej škole  v roku 2019, ktorá bola súčasťou SOČ.

              Zozbieraním a vystavením športových artefaktov sme vytvorili predpoklady pre ich uchovanie pre budúce generácie a veríme, že naše športové artefakty raz budú mať stálu expozíciu.

              Škole bolo udelené Poďakovanie za šírenie olympijských myšlienok v škole od OK Kysuce. Za športovú súťaž SŠ Olympijská škola roka 2019 za 3. miesto škola získala diplom a pohár.

              Ocenenia osobne odovzdali  PaedDr. Ivan Čierny, brigádny generál vo výslužbe, prezident Združenia olympijských klubov SR, a Mgr. Jaroslav Klus,  predseda  OK Kysuce.

              Slovenský olympijský a športový výbor udelil čestné uznanie za dlhodobú aktivitu pri šírenie olympizmu pani PaedDr. Anne Skorkovej.   

              Tešíme sa, že v Strednej odbornej škole obchodu a služieb Čadca žije medzi nami kolegyňa, ktorá s nadšením zbiera trofeje, šíri myšlienku olympizmu a podporuje mládež v športových aktivitách

              Úprimne ďakujem za Vašu aktivitu a prínos nielen pre školu, ale hlavne za motiváciu mladých k športu.

                                                                                                                         Anna Skorková

                                                                                                                        Ľudmila Verčimáková

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola obchodu a služieb
      • 00421/41/432 15 90
      • Ul. 17. novembra 2579 Čadca Slovakia