• Aktuality

            • Školenie Schwarzkopf Professional

            • Dňa 14. 2. 2022 sa na pracovisku praktického vyučovania kaderník konalo školenie pre žiakov 1. a 3. ročníka odboru kaderník.

              Na základe dlhoročnej spolupráce firma Henkel pripravila so značkou Schwarzkopf Professional odborné školenie zamerané na nové techniky farbenia vlasov a dámsky strih.

              Školiteľka Rút Balciarová pútavou formou predviedla celú paletu farieb od Igora Royal a Igora Vibrance, spolu so žiakmi predviedli praktické ukážky farbenia a tónovania vlasov.

              Školenie obohatilo žiakov a MOV o vedomosti a zručnosti pri farbení a strihaní vlasov.

              Mgr. Mária Trúchla

            • Erasmus+ KA1 Mobilita pracovníkov v oblasti školského vzdelávania

            • Moderná škola vo svete bezpečných digitálnych technológií 

              17. 01. 2022 – 21. 01. 2022 sa tri pedagogické zamestnankyne, Ing. Sloviaková, Mgr. Kurzyszová a Mgr. Krulikovská, zúčastnili dvoch vzdelávacích Erasmus+ kurzov v rámci projektu Moderná škola vo svete bezpečných digitálnych technológií. Kurzy IKT vo vzdelávaní a Inovatívne prístupy k učeniu boli zamerané na využívanie informačných a komunikačných technológií (IKT) vo vzdelávaní, bezpečnostné otázky, manažment a komplexné začlenenie digitálnych technológií do vyučovacích hodín s ohľadom na interdisciplinárny prístup.

              Kurzy vedené v anglickom jazyku absolvovali okrem našich pedagogických zamestnankýň aj učitelia z Rumunska, Turecka, Chorvátska a Španielska. Účasť na štruktúrovaných  kurzoch bola výbornou príležitosťou  pre rozvoj  osobných odborných kompetencií, budovanie  sebadôvery pri používaní IKT vo vzdelávaní, podporu  inovatívnych a  aktívnych pedagogík reagujúcich na spoločenskú a kultúrnu rôznorodosť.

              Mgr. Kurzyszová

            • Vzdelávací program Someliér junior

            • V termíne od 31. 1. do 2. 2. 2022 sa konal v našej škole vzdelávací program Someliér junior pod záštitou Asociácie someliérov Slovenskej republiky, ktorého sa zúčastnili žiaci I., II. a III. ročníka odboru hotelová akadémia.

              RNDr. Dušan Kormanec

            • Školenie Wella Professionals

            • Dňa 3. 2. 2022 sa na pracovisku praktického vyučovania kaderník konalo školenie pre žiakov 1. a 3. ročníka odboru kaderník a 2. ročníka odboru vlasová kozmetika.

              Školenie a prezentácia výrobkov značky Wella Professionals bola zameraná na nové techniky melírovania a farbenia vlasov. Školenie viedol odborný technik Wella p. Lukáš Šebo.

              Žiaci si mali možnosť rozšíriť vedomosti a zručnosti v oblasti technologických postupov a technik pri farbení a melírovaní vlasov.

              Školenie bolo na vysokej odbornej úrovni s prínosom pre žiačky aj MOV.

              Mgr. Mária Trúchla

            • Skills Slovakia – Gastro Junior

            • Dňa 28. 1. 2022 sa zúčastnila žiačka učebného odboru cukrár súťaže Skills Slovakia – Gastro Junior v Piešťanoch. Súťažnou úlohou bolo pripraviť 6 porcií moderného múčnika – Tartaletka.

              Súťažný múčnik Mätovo-pomarančovú tartaletku pripravila žiačka II. C triedy Valentína Fuňáková. Umiestnila sa na 6. mieste, ktoré nám zabezpečilo postup do celoslovenskej finálovej súťaže, konanej v Bratislave.

              V súťaži sa hodnotila originalita, nápaditosť, precíznosť, používanie moderných prvkov, viacerých technológií zdobenia, moderné trendy, vhodné farebné doladenie, jednotlivé detaily, celkový dojem, čistota prevedenia, prezentácia a korešpondencia s názvom.

              Žiačky na súťaž pripravovali MOV  Mgr. Jana Pišteková, Dana Dolečková.

            • Školské a okresné kolá Olympiád v cudzích jazykoch

            • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku sa konalo 10. 11. 2021 prezenčnou formou. Pozostávalo z dvoch častí – písomnej a ústnej – v troch kategóriách. V kategórii 2A súťažili žiaci 1. a 2. ročníka študijných odborov. V kategórii 2B to boli žiaci 3. a 4. ročníka študijných odborov a v kategórii 2D žiaci učebných odborov.

              Výsledky:

              Kategória 2A:

              1. miesto: Jakub Kordek, I. I

              2. miesto:  Vanesa Chabrečková, I. A

              3. miesto: Martina Čimborová, II. I

              Kategória 2B:

              1. miesto: Lukáš Turiak, III. A

              2. miesto: Pavlína Podsklanová, IV. A

              3. miesto: Andrea Sihelníková, IV. A

              Kategória 2D:

              1. miesto: Samuel Kučo, III. D

              2. miesto: Erik Slončik, III. K

              3. miesto: Matěj Sabela, I. I

              Víťazi kategórie 2A a 2B postúpili do okresného kola.

               

              Školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku sa konalo 29. 11. 2021 online formou. V kategórii 2A súťažili žiaci 1. a 2. ročníka študijných odborov. V kategórii 2B súťažili žiaci 3. a 4. ročníka študijných odborov.

              Výsledky:

              Kategória 2A:

              1. miesto: Michal Gavlák, II. A

              2. miesto:  Lucia Hodoňová, II. A

              3. miesto: Timea Vojtušová, II. A

              Kategória 2B:

              1. miesto: Branislav Gomola, III. A

              2. miesto: Nikola Baculová, III. A

              3. miesto: Klaudia Galuščáková, IV. A

              Do okresného kola postúpili žiaci, ktorí sa umiestnili na 1. a 2. mieste.

               

              Mesiac január sa niesol v znamení okresných kôl olympiád v cudzích jazykoch, ktoré sú v našej škole veľmi obľúbené a majú dlhoročnú tradíciu.

              Našu školu reprezentovali žiaci, ktorí uspeli v školskom kole olympiády v anglickom a nemeckom jazyku. Okresné kolá sa konali online formou z dôvodu nepriaznivej pandemickej situácie. Online test preveroval jazykové zručnosti zúčastnených žiakov. Úlohy boli zamerané na porozumenie vypočutého a prečítaného textu, na preverenie znalostí z oblasti morfológie, lexiky a syntaxe v anglickom a nemeckom jazyku.

               

              Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku sa konalo dňa 13. 1. 2022. Zúčastnili sa ho žiaci, ktorí sa v kategórii 2A a 2B  v školskom kole umiestnili na 1. mieste.

              V kategórii 2A sa žiak I. I triedy Jakub Kordek umiestnil na peknom 4. mieste bez postupu do krajského kola.

              V kategórii 2B sa žiak III. A triedy Lukáš Turiak umiestnil na peknom 4. mieste bez postupu do krajského kola.

               

              Okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku sa konalo dňa 19. 1. 2022. Zúčastnili sa ho žiaci, ktorí sa vo svojej kategórii v školskom kole umiestnili na 1. a 2. mieste.

              V kategórii 2A sa žiaci  triedy II. A Michal Gavlák a Lucia Hodoňová  umiestnili na peknom 3. a 4. mieste bez postupu do krajského kola.

              V kategórii 2B žiaci triedy III. A  Nikola Baculová a Branislav Gomola  obsadili 4. a 5. miesto bez postupu do krajského kola.

              Všetkým súťažiacim patrí veľké poďakovanie za ich snahu a pracovné nasadenie pri plnení súťažných úloh.  Zároveň im chceme zaželať chuť do učenia sa cudzích jazykov.

               Ing. Švejdová a Mgr. Krulikovská

            • XXIV. ROČNÍK MEDZINÁRODNEJ VÝTVARNEJ SÚŤAŽE BOHÚŇOVA PALETA

            • V šk. roku 2021/2022 sa konal už XXIV. ročník medzinárodnej výtvarnej súťaže   BOHÚŇOVA PALETAVyhlasovateľom tejto súťaže je ZUŠ  Petra Michala Bohúňa pod záštitou Ministerstva školstva SR v spolupráci s Mestským domom kultúry v Bielsko – Bialej v Poľsku.

              Cieľ súťaže: subjektívna výpoveď žiakov na základe pozorovania a poznávania skutočnosti a udalostí, činností a zážitkov a nadviazanie hlbšieho vzťahu ku svojmu okoliu.

              Súťažná téma: Pohľady na svet cez umenie  (Objavovanie tajov umenia je vhodným priestorom na to, aby v sebe mladí ľudia objavili nadšenie pre umenie a hľadali  odpovede na otázky o ľudskom bytí, aké dokáže priniesť len umelecká tvorba.)

              Súťažilo sa v technikách: kresba, maľba, grafika, kombinovaná technika, fotografia, priestorové práce.

              Naša žiačka z I.P triedy Patrícia Činčalová dosiahla významný úspech – jej nádherná kresba s názvom Múdrosť v tvári sa umiestnila vo vynikajúcom striebornom pásme. Zároveň naša škola obdržala Pamätný list.

              Srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

              Ing. Zuzana Švejdová

            • Zdravie a bezpečnosť na školách 2021

            • V rámci realizácie projektu Zdravie a bezpečnosť na školách 2021 sa nám síce oneskorene, ale podarilo zrealizovať prednášku z RÚVZ odboru oddelenia podpory zdravia a výchovy k zdraviu na tému fajčenie. V stredu 19. januára 2022 sa žiaci II. A odboru hotelová akadémia zúčastnili aktivity s Mgr. Janou Grešákovou z RÚVZ v Čadci.  Žiaci si na začiatku pozreli krátky dokument o dôsledkoch fajčenia. Aktivita pokračovala prezentáciou, ktorá bola zameraná na problémy, následky a choroby, ktoré vznikajú v dôsledku fajčenia, ale aj na vplyv fajčenia na zdravie človeka. Na záver si mohli žiaci prístrojom smokerlyzer zmerať obsah CO vo vydychovanom dychu. Prístroj pomáha osobám, ktoré sa snažia znížiť závislosť na fajčení. Prednáška splnila svoj cieľ, v rámci diskusie sa žiaci dozvedeli odpovede na otázky, ktoré ich zaujímali a celkový dojem hodnotili ako veľmi prínosný a edukačný.

              Ing. Eva Polačková, koordinátorka ENV

            • Spolu úspešnejší

            • Naša škola sa v termíne 15. 10. 2021 - 17. 12. 2021 zapojila do projektu Spolu úspešnejší, ktorý vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Jeho cieľom bolo upevňovanie vedomostí, zručností a kompetencií  v malých skupinách s individuálnym prístupom formou doučovania. Pripravili sme pre žiakov možnosť  nadobudnúť a prehĺbiť si poznatky a zručnosti, ktoré si počas dištančného vzdelávania neosvojili v plnej forme. Doučovanie prebiehalo v čase mimo vyučovania v predmetoch matematika, anglický jazyk, ekonomika, tovaroznalectvo a odborný výcvik.

              PhDr. Andrea Mravcová, koordinátorka projektu

            • Výsledky školského kola olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry sa konalo 10. 12. 2021. Žiaci písali online test v kategórii A a B, ďalšie časti súťaže (tvorba/transformácia textu, rečnícky prejav) sa nekonali, nakoľko sa zhoršila epidemiologická situácia a žiaci boli na dištančnom vzdelávaní. Do okresného kola žiaci nepostúpili.

              Výsledky:

              Kategória A 

              1.         Nikola Baculová        III. A

              2.         Kristína Kutnárová    III. I

              3.         Viktória Kmínková    III. H

              Kategória B

              1.         Lucia Hodoňová         II. A

              2.         Martina Jurišová        II. A

              3.         Simona Gilániová      I. I

              Víťazom srdečne blahoželáme a zároveň chceme poďakovať všetkým zúčastneným žiakom za ich veľkú snahu.

              Mgr. Lenka Kiklošová

          • 5. ročník celoštátnej súťaže
            • 5. ročník celoštátnej súťaže

            • Ekonomická olympiáda je celoslovenská súťaž v znalostiach z ekonómie a financií, ktorá je určená študentom stredných škôl.

              Cieľomolympiády je vyhľadávať medzi slovenskými stredoškolákmi nadaných budúcich ekonómov a následne ich podporovať v rozvoji, vytvoriť im dobrý odrazový mostík pre ďalšie štúdium, prax a kariéru.

              Súťaž pozostáva z troch kôl. V týždni od 6. 12. 2021 do 15. 12. 2021 prebiehalo online formou školské kolo, do ktorého sa spolu zapojilo 77 žiakov našej školy z II. H, II. A, III. A, IV. A a V. A triedy. Koordinátorkami súťaže boli Ing. Marcela Kašubová a Ing. Eva Polačková.

              Na základe výsledkov do krajského kola súťaže, ktoré sa uskutoční v priebehu mesiacov február - marec 2022 online testovaním vedomostí, postúpili:

              • Nikola Baculová, III. A
              • Nina Gregorová, V. A

              Obom žiačkam k postupu blahoželáme.

               

              Ing. Marcela Kašubová

            • Sladké prekvapenie pre deti z detského domova Horný Kelčov

            • Aj v tomto školskom roku sme urobili radosť deťom z Centra pre deti a rodiny Bytča, pracovisko Horný Kelčov.  Keďže sú naši žiaci na dištančnom vyučovaní, tak sa tejto peknej tradície ujali naše učiteľky pod odborným vedením Ing. Eriky Liščákovej. Pri odovzdávaní vianočného pečiva nám deti zakývali z okien a svoju vďaku prejavili aj tým, že nám pripravili vianočné darčeky.

              Prajeme im krásne Vianoce a tešíme sa na ďalšie spoločné aktivity.

              Mgr. I. Kurzyszová, Mgr. I. Chilá

          • Zmudri.sk - zábavné videokurzy, ktoré pripravia mladých na život
            • Zmudri.sk - zábavné videokurzy, ktoré pripravia mladých na život

            • V rámci bezplatného programu Zmudri do škôl sa v školskom roku 2021/2022 zapojila naša škola do ročného programu. Platforma Zmudri vytvára vzdelávacie videá pre mladých ľudí a pomáha učiteľom s inovatívnym obsahom pre ich vyučovanie. Je skvelou pomôckou pre učiteľov, ktorou môžu zatraktívniť vyučovanie na hodinách. Vysvetľuje mladým dôležité praktické a občianske témy, napr. občianske a politické práva, ako fungujú polícia a súdy, čo je korupcia a ako jej zabrániť, ochrana spotrebiteľa, ako sa chrániť na internete atď.

              Počas mesiacov november a december sa vzdelávania zúčastnila trieda II. P. Náplňou vzdelávania bola oblasť pracovného práva – kariérne smerovanie, ako napísať životopis a motivačný list, ako zvládnuť pracovný pohovor aj online, pracovná zmluva a odvody. Vtipné videokurzy s reálnymi príkladmi z praxe boli oživením vyučovania.

              Žiaci museli po každom kurze absolvovať kvíz, ktorý bol automaticky vyhodnotený. Výhodou programu bolo, že sa dal využiť aj v dištančnom vzdelávaní. Záverečnú lekciu absolvovali žiaci online priamo s koordinátorkou projektu p. Kostovčákovou. Bola to pre nich príjemná zmena a o absolvovaní programu získajú diplomy. Odozvy žiakov na projekt sú veľmi pozitívne.

               Ing. Mária Janíčková

          • Aký kraj chceš mať v roku 2030?
            • Aký kraj chceš mať v roku 2030?

            • 29. novembra 2021 sme sa zúčastnili online pracovného stretnutia žiackych školských rád Horného Považia a Kysúc. Zastupovali sme hlas mladých ľudí nielen našej školy, ale aj regiónu. Venovali sme sa téme Aký kraj chceš mať v roku 2030?

              Robili sme rôzne aktivity, ktoré sa týkali vzdelávania, kultúry, športu a životného prostredia. Jednou z najzaujímavejších úloh bolo bodovanie, kde sme vyjadrili našu podporu najviac investovať do životného prostredia v rámci prerozdeľovania eurofondov v Žilinskom kraji.  Taktiež sme sa zaoberali budúcnosťou Európy. V podnetnej a aktívnej diskusii  sme vyjadrili svoj názor k otázkam týkajúcich sa imidžu Európskej únie a politického usporiadania Európskej únie v budúcnosti.

              Aj týmto spôsobom sme vyjadrili záujem o zmenu našej budúcnosti v Žilinskom kraji, ale aj v Európskej únii.

              Aneta Kráľová a Michal Gavlák II. A, členovia žiackej školskej rady

            • Láskyplné mikulášske balíčky

            • Viete, koľko lásky sa zmestí do mikulášskeho balíčka? Odpoveď určite pozná kolektív reštaurácie Beskyd, ktorý ukázal otvorené a vnímavé srdce a zapojil sa aj do ďalšej výzvy národného projektu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? Výzva bola určená špeciálne školám pod názvom Láskyplné mikulášske balíčky – zjednodušená verzia krabičiek.

              V balíčkoch sa nachádzalo nielen niečo sladké, ale aj niečo od srdca. S radosťou môžeme konštatovať, že 42 ks takýchto balíčkov bolo odovzdaných zariadeniu pre seniorov Harmónia v obci Zborov nad Bystricou. Veríme, že balíčky priniesli seniorom aspoň takú radosť, s akou ich kolektív reštaurácie Beskyd pripravil.

              Ing. Eva Polačková, koordinátorka ENV

            • Šach ako nástroj na zlepšenie výučby

            • Počas mesiacov október - november umožnili telocvikári žiakom zdokonaliť sa v hrách šach  a dáma. Šach je hra, ktorá vznikla v 6. storočí n. l. na území Indie. Odtiaľ sa rozšírila do celého sveta. Pôvodne bola považovaná za hru kráľov. Šach pomáha žiakom  rozvíjať pozornosť, predstavivosť, predvídanie, porovnávanie, plánovanie, abstraktné myslenie a rozhodovanie.

              V hracích partiách, ktoré žiaci prezentovali, bolo vidieť trpezlivosť a myslenie ako také. Hlavnou myšlienkou nie je vychovať z každého hráča vrcholového šachistu, ale využiť šach ako nástroj na zlepšenie výučby.   

               Ing. Martin Slovák,  TSV

            • Kampaň Červené stužky

            • AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka každého z nás. Z tohto dôvodu sa naša škola opäť zapojila do kampane Červené stužky. 15. ročník tejto kampane vyvrcholil 1. decembra. Žiačky III. A Katarína Halvoníková, Lenka Kožová a Jana Kubačaková rozdávali žiakom a zamestnancom školy červené stužky ako symbol boja proti AIDS.

              Kampaň sa uskutočňuje pod záštitou Kancelárie WHO na Slovensku a pod odbornou garanciou Ministerstva zdravotníctva SR a viacerých odborných pracovísk na Slovensku a v zahraničí.

              Ďakujeme za podporu.

               Ing. Eva Brezovská, koordinátorka VMR

            • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK?

            • Vianoce sú obdobím, na ktoré netrpezlivo čakáme, pretože ich čaro a výnimočnosť nás napĺňajú pocitmi šťastia, pokoja a harmónie. Ale nie každý má to šťastie, že ich môže tráviť v rodinnom kruhu. V zariadeniach pre seniorov žije mnoho opustených starkých, pre ktorých je návšteva blízkych skôr raritou. Nehovoriac o súčasnej epidemiologickej situácii, ktorá ich v dôsledku ochrany zdravia izolovala od sveta ešte viac. Mnohí z nich na Vianoce nečakajú žiadne darčeky. A práve preto sme ani tento rok neváhali a zapojili sa do „krabičkovej“ výzvy.

              Hlavnou myšlienkou tohto nezištného projektu je obdarovanie opustených seniorov darčekom, ktorý zahreje ich, ale aj nás. Do projektu sa okrem našich žiakov zapojil aj kolektív reštaurácie Beskyd. S radosťou môžeme konštatovať, že sme spolu naplnili 45 krabičiek, ktoré určite vyčaria úsmev na tvári. Časť krabičiek bolo osobne odovzdaných Centru sociálnych služieb Žarec. Zvyšné sme zaniesli do zberného miesta a veríme, že naše krabičky prinesú kúsok radosti a lásky. Sme radi, že aj v tejto dobe máme žiakov, ktorí sa chcú podeliť, nepozerajú iba očami, ale aj srdcom a dokážu sa tešiť aj zo šťastia druhého.

              Ing. Eva Polačková, koordinátorka ENV

            • Olympiáda ľudských práv

            • V šk. roku 2021/2022 prebieha 24. ročník Olympiády ľudských práv stredoškolskej mládeže.

              Nosnou témou sa stala aktuálna myšlienka Digitálny svet: hrozba alebo šanca pre ľudské práva?

              V našej škole sa konalo školské kolo 1. 12. 2021 a nasledovnými výsledkami:

              1. Nikola Baculová III. A

              2. Adam Nemčák III. A

              3. Lucia Pohančeníková III. A

              K dosiahnutému úspechu blahoželáme.

              Mgr. Sabelová

            • Školská súťaž Príprava múčnika

            • Dňa 12. 11. 2021 sa žiaci III. D triedy učebného odboru cukrár zúčastnili školskej súťaže s názvom Príprava múčnika Panna cotta. Cieľom súťaže bolo podporiť záujem žiakov o odbor cukrár, zistiť ich kreativitu a tvorivosť, ako aj schopnosť využiť doteraz nadobudnuté vedomosti a zručnosti.

              Hodnotiaca komisia bola zložená z  členiek: Mgr. P. Bulejčíková, ZRPV, Mgr. J. Pišteková, MOV, D. Dolečková, MOV, G.Gančárová, MOV Počas realizácie súťaže sa členky odbornej komisie riadili stanovenými kritériami hodnotenia.

              Žiaci pracovali samostatne, využívali vedomosti, ktoré získavajú počas praxe na odbornom výcviku, námetom sa inšpirovali na internete a v odbornej literatúre. Na ich prácu dohliadali MOV Danka Dolečková a Janka Pišteková.

              Odborná komisia udelila 1. miesto žiačke Emílii Koperovej, ktorá bola ocenená drobnými cukrárskymi pomôckami. Žiačky boli hodnotené známkou výborný.

              Mgr. Bulejčíková, ZRPV

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola obchodu a služieb
      • 00421/41/432 15 90
      • Ul. 17. novembra 2579 Čadca Slovakia