• Aktuality

            • Čas výletov je opäť tu!

            • Po dlhej covidovej pauze bez výletov a exkurzií sa školáci opäť tešia na koncoročné výlety. Aj žiaci našej školy sa v uplynulých dňoch rozbehli za zážitkami. Trieda I. P navštívila Liptov – kontaktné zoo s atrakciami, park miniatúr, Dom na streche. Triedy II. D a II. K sa vybrali do Košickej zoo, pozreli si aj historické centrum a obdivovali gotický Dóm sv. Alžbety. Práve školské výlety sú tou správnou odmenou za prácu a vynaložené úsilie počas roka. Zároveň umožňujú žiakom spoznávať krajinu a utužovať kolektív.

               Ing. M. Janíčková

            • Vieš pravopis?

            • Aj v tomto školskom roku sa konala v našej škole súťaž Vieš pravopis?, v ktorej si mohli žiaci overiť svoje zručnosti v používaní pravidiel pravopisu. Do súťaže sa zapojilo 15 žiakov.

              Najúspešnejší žiaci:

              1. Alexandra Baričáková (I. A)

              2. Natália Piteková (I. A)

              3. Katarína Marejková (II. I)

              Víťazkám srdečne blahoželáme.

                     Mgr. Magdaléna Sihelníková

            • Vďaka Erasmu+ pripravujeme pokrmy stredomorskej kuchyne so šéfkuchármi s michelinskou hviezdičkou

            • Program Erasmus+ nám umožnil vycestovať do slnečného Španielska a stráviť tu štyri týždne. 

              Naša cesta sa začala 15. 6. 2022, keď sme v nočných hodinách nabrali smer na viedenské letisko. Privítalo nás nádherné mestečko La Linea de Concepcion, ktoré je situované v tesnej blízkosti anglickej kolónie Gibaltar  len niekoľko desiatok kilometrov od afrického kontinentu. Veľmi rýchlo sme zapadli do medzinárodného kolektívu a učíme sa pripravovať špeciality stredomorskej kuchyne. Od 20. 6. do 26. 6. 2022 v prekrásnom rezorte Aldiana, kde pracujeme, prebieha podujatie, na ktorom prezentujú svoje zručnosti 9 šefkuchári s michelinskou hviezdičkou. Sledovať ich kuchárske umenie je pre nás nezabudnuteľným zážitkom. Vo voľnom čase sa radi slníme a plávame v Stredozemnom mori a ,samozrejme, objavujeme miestne zákutia.

              vaši spolužiaci z II. A a V. A

            • Naša zahraničná prax na Sardínii

            • Svoju dobrodružnú cestu sme začali 10. 6. 2022 na letisku M.R. Štefánika. Na druhý deň sme začali pracovať v hotelovom rezorte v prevádzke Sentido Marina Beach pri mestečku Orosei v slnečnom Taliansku. Kolektív nás veľmi srdečne a milo prijal medzi seba, za čo sme neskutočne vďační.

              Máme tu aj iných stážistov, ktorí sú z rôznych kútov sveta. Za tých pár dní, čo sme tu, sme sa naučili nielen nové zručnosti, ale taktiež aj veľa nových slovíčok. Počas nášho voľného času spoznávame zákutia Sardínie a veľmi radi si zájdeme oddýchnuť na pláž. 

               Tešíme sa na to, čo nám táto zahraničná prax ešte za tie 3 mesiace prinesie.

              Adriana a Braňo

            • BARISTA JUNIOR 2022

            • Majstrovstvá Slovenska v príprave káv v SOŠOaS Nové Zámky v spolupráci so Školou baristu a ďalšími partnermi.  

              Dňa 15. 6. 2022 sa uskutočnil 12. ročník súťaže organizovanej pre juniorov BARISTA JUNIOR 2022. Každý súťažiaci musel v priebehu 10 minút pripraviť a predložiť komisárom na posúdenie  dve espressa, cappuccina a  dva rovnaké miešané alkoholické alebo nealkoholické nápoje.

              Do súťaže sa zapojila aj naša škola, ktorú reprezentovali žiaci III. A triedy Natália Nemčeková a Michal Hušťava.

              Natália Nemčeková získala cenu za najlepšie tradičné cappuccino.

              Žiakov na súťaž pripravovala Bc. Janka Poláčková, majsterka OVY.

                                           Ing. Marcela Kašubová a žiaci III. A triedy

            • Pozdrav z II. mobility v portugalskom meste BRAGA

            • Od 6. 6. 2022 my žiaci II. A, II. H, III. H a IV. H pokračujeme v projekte Erasmus+ v portugalskom meste Braga. Podobne ako naši spolužiaci v I. mobilite i my získavame profesijné vedomosti a zručnosti v gastronomických prevádzkach pod vedením skúsených profesionálov. Avšak, ako sme zistili hneď prvý týždeň, tento projekt nie je len o spoznávaní portugalskej gastronómie, ale aj o získavaní životných skúseností a nadväzovaní medzinárodných priateľstiev. Vďaka Erasmus+ sme spoznali našich rovesníkov z Turecka, Rumunska a Bulharska a zistili, že hoci pochádzame z rôznych krajín a kultúr, sme v podstate rovnakí.

              Počas prvého týždňa sme sa okrem praxe zoznámili aj s krajinou. Hneď v prvý deň sme absolvovali prehliadku mesta Braga, v sobotu sme spoznávali malebnosť mesta Porto a  plavili sme sa na lodi po rieke Douro. A týždeň sme zavŕšili v nedeľu celodenným výletom k Atlantickému oceánu, kde sme si užívali horúce slnko a kúpanie. Samozrejme, nemôžeme nespomenúť blahoželanie k 18. narodeninám jednej z nás! Od pondelka sme opäť na praxi a tešíme sa na ďalšie zážitky 😊.

              Maťo, Samo a Rišo zo IV. H, Erika a Valéria z II. A, Jakub, Aneta, Adam, Tamara, Anna, Tomáš a Martin z II. H, Vanesa, Erika a Sabína z III. H

              PS: Sme príjemne prekvapení neskutočnou dobrosrdečnosťou a slušnosťou Portugalcov – ochotne nám pomáhajú a radia, kedykoľvek a s čímkoľvek sa na nich obrátime – nuž KLOBÚK DOLE!

            • Pozdrav zo zahraničnej odbornej praxe na Korzike

            • Ako žiačka IV. ročníka študijného odboru hotelová akadémia som sa rozhodla túto letnú sezónu stráviť zbieraním odborných, cudzojazyčných a životných skúseností na zahraničnej odbornej praxi na francúzskom ostrove Korzika.

              Praxujem v hoteli Napoleon Bonaparte, ktorý patrí do hotelovej siete Langley s hotelmi na viacerých miestach sveta. Pracujem na pozícii servírky – zabezpečujem hlavne plynulý chod podávania raňajok, ale občas pomáham aj pri podávaní večere. Mám úžasných kolegov z rôznych krajín sveta, ktorí sú zároveň už aj mojimi priateľmi, preto sa nikdy nenudím. Dni trávim v práci a na pláži. Počasie je na ostrove ako z rozprávky – cez deň teplo a slnko, v noci nádherný výhľad na hviezdy z každého kúta pláže.

              JE TU SUPER! ODPORÚČAM!

              Tant'amuri da a Corsica!

              Daniela Baránková, IV. A

            • Konečne sa nám splnil náš sen – sme na zahraničnej odbornej praxi na CYPRE!

            • Naše vysnívané dobrodružstvo sa stalo reálnym 31. 5. 2022, kedy sme odleteli z viedenského letiska Schwechat spoločnosťou Wizzair na tri mesiace na horúci Cyprus. Praxujeme vo veľmi známom luxusnom 5* hoteli Adams Beach Hotel v turistickom raji Ayia Napa na pozícii servírka. V hotelovej reštaurácii obsluhujeme dovolenkárov z celej Európy, takže naše jazykové zručnosti sa každým dňom zlepšujú. Veľmi sa nám tu páči – naši kolegovia sú k nám od prvého dňa veľmi milí, priateľskí, nápomocní a vždy usmiati.

              Mesto Ayia Napa a jeho okolie nám ponúka veľa možností na trávenie voľného času – množstvo obchodov, kaviarní, atrakcií, reštaurácií a nádhernú pláž, na ktorú to máme na skok. Užívame si každý deň nášho pobytu a sme veľmi rady, že nám takúto úžasnú príležitosť naša škola ponúkla. Odporúčame ísť každému 😊😊😊

              Viktória, Alžbeta a Adriána z III. H

            • Spolu úspešnejší 2

            • Naša škola sa v termíne 1. 2. 2022 - 31. 5. 2022 zapojila do projektu Spolu úspešnejší 2, ktorý vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Jeho cieľom bolo upevňovanie vedomostí, zručností a kompetencií  v malých skupinách s individuálnym prístupom formou doučovania. Pripravili sme pre žiakov možnosť  nadobudnúť a prehĺbiť si poznatky a zručnosti, ktoré si počas dištančného vzdelávania neosvojili v plnej forme. Doučovanie prebiehalo v čase mimo vyučovania v predmetoch anglický jazyk, ekonomika, aplikovaná informatika, technika administratívy a odborný výcvik. Žiaci v záverečných hodnotiacich hárkoch, slúžiacich ako spätná väzba pre doučujúcich, vyjadrili vysokú mieru spokojnosti s realizovanými aktivitami.

              PhDr. Andrea Mravcová, koordinátorka projektu

            • Kocka pre seniorov

            • Dňa 27. 5. 2022 sa žiaci III. K triedy odboru kaderník zúčastnili charitatívnej akcie v Centre sociálnych služieb PARK v Čadci. Žiaci seniorov ostrihali, upravili a spríjemnili im deň. Pre budúcich kaderníkov to bola príprava na záverečné skúšky.

              Bc. Andrea Veničáková, Mgr. Mária Trúchla

            • Hoaxy a ako proti nim bojovať

            • Hoax – krátka falošná informácia, ktorá sa pokúša vyzerať ako reálna udalosť či fakt. Operuje s tým najdôležitejším, s emóciou a núti príjemcu šíriť ju ďalej.

              S nebezpečenstvom šírenia hoaxov sa oboznámili žiaci I. P, II. I  a II. K formou videoprojekcie a besedy s využitím platformy Zmúdri.sk. Prečo je také dôležité, aby škola učila žiakov kriticky myslieť? Podľa prieskumu sú Slováci náchylní veriť konšpiračným teóriám, hlavne starší ľudia a ľudia s nižším vzdelaním.

              Škola by mala mladých ľudí učiť, ako nepodľahnúť klamstvám na internete, ako argumentovať a viesť rozhovory s tými, ktorí veria hoaxom. Dobrou radou je tráviť menej času na sieťach a overovať si informácie, napr. aj na stránke Polície SR. Veríme, že beseda prispela k tomu, že si žiaci dokážu vytvoriť svoj vlastný zdravý názor a nebudú podliehať nesprávnemu vplyvu okolia.

              Ing. Mária Janíčková

            • Kurz pohybových aktivít v prírode

            • V dňoch 26. 5. - 1. 6. 2022 sa uskutočnil Kurz pohybových aktivít v prírode, na ktorom sa zúčastnili žiaci z II. A, II. I a II. H. Obsahom kurzu bola pohybová činnosť v teréne, bezpečnosť pohybu pri zdolávaní prírodných prekážok, ako aj získanie vedomostí súvisiacich s letnou a zimnou turistikou a poskytovaním prvej pomoci. Spestrením bolo zakladanie ohňa a opekačka. Termín priniesol pekné slnečné počasie, ale aj dážď, čo však účastníkom neprekážalo.

              Úsek TSV

            • Súťaž Mladý marketér 2022

            • V tomto školskom roku sme sa prvýkrát zúčastnili súťaže Mladý marketér 2022, ktorú vyhlasuje Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

              Úlohou bolo vypracovať prácu na tému Marketingová komunikácia obce. My sme si zvolili obec Dunajov. Napriek tomu, že sme sa neumiestnili v prvej trojke, boli sme ocenené diplomom za účasť a úspešné vyriešenie úlohy. Pre nás to bola cenná skúsenosť, mohli sme si pozrieť víťazné práce a porovnať ich úroveň s našou.

              Miriam Čimborová, Monika Hrtusová, III. I

            • Jeden svet 2022

            • Medzinárodný festival dokumentárnych filmov z oblasti ľudských práv Jeden svet je známe podujatie, ktoré sa realizuje už od roku 1999. Naša škola sprostredkovala žiakom 1. A a 1. I triedy projekciu troch filmov v anglickom jazyku so slovenskými titulkami. Film Generácia Greta zvýšil povedomie žiakov o klimatických zmenách na planéte Zem, film Tieňohra poukázal na dôsledky európskej azylovej politiky a vo filme Modelka Maddy sa predstavilo dievča s Downovým syndrómom.

              Projekcie prebehli 25. 5. 2022 počas vyučovacích hodín v spolupráci s Kysuckou knižnicou v Čadci. Žiakov vtiahli do životných situácií, s ktorými sa bežne nestretávajú, prinútili ich zamyslieť sa nad globálnymi problémami sveta a nevidieť iba samých seba.

              Mgr. Sabelová

            • Svetový deň včiel v našej škole

            • 20. máj patrí podľa kalendára Svetovému dňu včiel. Pri tejto príležitosti sme si priamo na našej škole mohli pozrieť zaujímavú včelársku výstavu a vypočuť si sprievodné slovo o histórii a chove včiel na Kysuciach. Aktivitu pripravil náš učiteľ, včelár, Ing. Martin Slovák.

              Svetový deň včiel bol vyhlásený Valným zhromaždením Organizácie spojených národov (OSN) po prvýkrát 20. mája 2018. OSN a včelári chcú zvyšovať u mládeže povedomie o dôležitosti včiel aj iných opeľovačov, ich ohrozeniach, ako aj o ich prínose pre udržateľný rozvoj biodiverzity v našom okolí.

              žiaci III. H

            • 13. ročník FOURFEST – EUROAKADEMIK GASTRO 2022

            • Dňa 10. 5. 2022 sa žiaci školy zúčastnili 13. ročníka FOURFEST – EUROAKADEMIK GASTRO 2022,  Medzinárodných majstrovstiev Banskobystrického kraja v odborných zručnostiach žiakov stredných odborných škôl, organizovaných SOŠ obchodu a služieb Rimavská Sobota. Tematikou 13. ročníka bola „Jar – obdobie farieb, vôní a chutí“.

              V súťažnom odbore kuchár obsadila žiačka 3. ročníka Beáta Rovňaníková 2. miesto v zlatom pásme.
              V súťažnom odbore čašník, servírka sa umiestnili žiačky 5. ročníka Nina Gregorová a Lucia Jašurková na 2. mieste v celkovom hodnotení.
              V súťažnom odbore someliér postúpil žiak 3. ročníka Branislav Gomola medzi finalistov a získal mimoriadne ocenenie za kreativitu.

              Naša škola mala zastúpenie aj v ďalších odboroch, ktoré na súťaži reprezentovali nasledovní žiaci: súťažný odbor barman, žiačka 2. ročníka Martina Jurišová, súťažný odbor barista, žiak 3. ročníka Michal Húšťava, súťažný odbor predavač, žiačka 2. ročníka Sabina Cudráková, súťažný odbor kaderník, I. disciplína, súťažiaca Jana Marie Šušková, model Jozef Firek, II. disciplína, súťažiaca Karina Mosorová, modelka Katarína Polečová, súťažný odbor kozmetik, žiačka 2. ročníka Aneta Jurišová, modelka Ema Zelinová.

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

              RNDr. Dušan Kormanec

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola obchodu a služieb
      • 00421/41/432 15 90
      • Ul. 17. novembra 2579 Čadca Slovakia