• Aktuality

            • Európsky týždeň športu

            • Pri príležitosti 8. ročníka Európskeho týždňa športu v mesiacoch september a október sa žiaci našej školy aktívne zapojili do volejbalového turnaja zmiešaných družstiev stredných škôl, futsalového turnaja organizovaného našou školou, ako aj aktivít na atletickom tartanovom ovále v Čadci. Výsledky: volejbal 4. miesto, futsal 5. miesto.

              Počas futsalového turnaja si mohli účastníci pozrieť výstavu športových artefaktov futbalových reprezentantov SR, ktorú pripravila PaedDr. A. Skorková. Aj keď sme neobsadili popredné miesta v prípravnom a súťažnom čase, žiakov zaujal zvýšený športový pohyb, súťaživosť, komunikácia nielen s rovesníkmi, kritické myslenie a rozhodovanie. Športové aktivity splnili očakávania.

              TSV Ing. M. Slovák

            • Prievidzský rytier čiernej kávy

            • 5. 10. 2022 sa zúčastnila žiačka hotelovej akadémie Natália Nemčeková 8. ročníka súťaže v príprave kávy PRIEVIDZSKÝ RYTIER ČIERNEJ KÁVY. Súťaž sa konala v priestoroch reštaurácie MERIDIANA v Bojniciach. Žiačka  pripravovala 2 porcie espressa, 2 porcie cappuccina a 2 voľné nápoje v priebehu 10 minút. Žiačka sa neumiestnila, ale získala cenné skúsenosti.

              MOV Janka Poláčková

          • Workshopy Emócie v marketingu a Reč tela
            • Workshopy Emócie v marketingu a Reč tela

            • Dňa 6. 10. 2022 na našej škole prebehli workshopy, ktorými žiakov sprevádzal Ing. Dávid Vrtaňa z OZ Mladý podnikavec.

              Workshopu na tému Emócie v marketingu – ako ovplyvniť srdce  a city zákazníka sa zúčastnili žiaci V. A a II. P2 triedy.  

              Hoci sa navonok možno všetci javíme ako racionálne bytosti, opak je pravdou. Emocionálne príbehy nás často chytia za srdce, pútavým príbehom firmy zaujmú zákazníkov, aby si ich produkt lepšie zapamätali. Príbehy vyvolávajú v ľuďoch emócie – šťastie, prekvapenie, smútok, hnev.

              V rámci workshopu žiaci prácou na reálnych prípadových štúdiách hľadali riešenia na dané problémy, boli im premietané konkrétne príklady a názorné ukážky reklám, z ktorých niektoré boli humorné a zábavné a niektoré vyvolávali dokonca slzy a strach.

              Žiaci tried I. P a III. I2 absolvovali druhý workshop Reč tela, počas ktorého sa dozvedeli:

              • ako pomocou mimiky a gestikulácie dokážeme zistiť pravú povahu a správanie človeka prostredníctvom fotografie a videa,
              • aké mýty o reči tela kolujú medzi nami,
              • ako podľa reči tela rozpoznať, či človek klame alebo hovorí pravdu,
              • rozobrali štyri najnebezpečnejšie typy osobností,
              • pozreli si kriminálne trestné činy a ako vďaka neverbálnym prejavom boli odhalené,
              • zistili, akú dôležitú úlohu hrá mozog pri neverbálnej komunikácii a vyskúšali si  aktivity, ktoré boli zamerané na rozlišovanie pravých emócií človeka. 

              Oba workshopy mali u žiakov veľmi pozitívnu odozvu, témy boli pre nich prínosné a poučné.

              Ing. Marcela Kašubová 

              Ing. Eva Polačková

            • Kocka pre seniorov

            • 4. 10. 2022 sa žiačky II. P triedy nadstavbového štúdia vlasová kozmetika zúčastnili charitatívnej akcie venovanej seniorom, ktorá sa uskutočnila v Kysuckej knižnici v Čadci. Naše šikovné dievčatá seniorov ostrihali a upravili im vlasy, čím im zároveň spríjemnili dopoludnie.

              Bc. Andrea Veničáková

            • Prednáška s cestovateľom Jakubom Bezegom v Kysuckej knižnici

            • V piatok 30. 9. 2022 žiaci V. A triedy na okamih vymenili školské lavice za cestu v drevenom kanoe po rieke Amazonka, druhej najväčšej rieke sveta. V pútavom príbehu cestovateľa Jakuba Bezega spoznávali neuveriteľný život Amazonského pralesa.

              Mladý človek, s rodinnými väzbami na Kysuce, sa dva roky pripravoval na mimoriadne náročnú expedíciu, ktorú absolvoval spolu s ďalším dobrodruhom. Za tri mesiace spolu zdolali 6 500 kilometrov divokej Amazonky prechádzajúcej siedmimi štátmi Južnej Ameriky s tým, že ak chceli prežiť, tak si museli každý deň založiť oheň, niečo uloviť či nazbierať v prírode. Nebezpečné bolo všetko okolo nich, jedovaté hady, bodavý hmyz či pirátske lode. Našťastie stretávali srdečných ľudí žijúcich mimo civilizácie v malých osadách na brehoch rieky, ktorí im ponúkli aj to málo, čo sami mali. Žiakom priblížil svoje zážitky a spomienky cez množstvo fotiek, videí i vlastných prírodných vzoriek z preskúmanej oblasti. Nie každý môže povedať, že sa dotkol zubov najjedovatejších hadov či dravej pirane.

              Žiakom sa prednáška veľmi páčila, dozvedeli sa množstvo zaujímavých, ale aj odborne vysvetlených informácií z oblasti zoológie a botaniky. Myslím, že cestovateľovo  poznanie, že cesta do Amazonského pralesa bola vlastne jeho cesta do seba samého, zaujalo každého. Autenticita príbehov, osobných skúseností a zážitkov vie inšpirovať žiakov, aby sa stále učili vyhľadávať a získavať vedomosti o živote na Zemi, ale aj o sebe samom.

              PaedDr. Silvia Okuliarová

            • Svetový deň cestovného ruchu

            • 27. september je Dňom cestovného ruchu. Týmto dňom si celý svet pripomína význam turizmu pre medzinárodnú spoluprácu, posilňovanie svetového mieru, ochranu prírody a kultúrneho dedičstva, znižovanie chudoby a nezamestnanosti vo svete a celkové zlepšovanie kvality života. Pri tejto príležitosti si žiaci V. A, II. I a II. P pozreli zaujímavý film S tebou ma baví Slovensko a preverili si vedomosti o Slovensku kvízom. Zároveň žiačky V. A pripravili v rámci predmetu animácia v hoteli niekoľko geografických aktivít pre žiakov našej školy. Do týchto aktivít sa mohol zapojiť naozaj každý a tak  sa aj zabaviť. 

              Ing. Mária Janíčková

            • Úspechy v regionálnej kaderníckej a kozmetickej súťaži

            • 27. 9. 2022 sa žiačky III. K triedy odboru kaderník a III. I odboru kozmetik zúčastnili regionálnej súťaže, ktorá sa konala v Strednej odbornej škole podnikania a služieb v Námestove. Našu školu reprezentovali žiačka Karina Mosorová z odboru kaderník v disciplíne „OUT OF THIS WORLD“ a z odboru kozmetik žiačka Aneta Jurištová v disciplíne „SCIENCE FICTION“.

              Karina Mosorová sa umiestnila na 2. mieste. V tej istej kategórii získala aj cenu poroty.

              K dosiahnutému úspechu jej srdečne blahoželáme.

               

               Žiačky na súťaž pripravovali Bc. Darina Červencová a Katarína Rajteková

            • Európsky deň jazykov

            • Stalo sa už tradíciou, že 26. septembra si pripomíname Európsky deň jazykov. V súvislosti s týmto sviatkom sme pripravili na našej škole niekoľko akcií. Jednou z nich bola návšteva žiačok III. C a III. K triedy v mládežníckom centre KERIC v Čadci 20. 9. 2022, kde sa žiačky zoznámili so zahraničnými lektormi cudzích jazykov z krajín EU, ktorí budú tento rok pôsobiť aj na našej škole.

              Ďalšou aktivitou bolo prezentačné video zo zahraničnej mobility v Portugalsku, pod záštitou projektu Erasmus +, ktoré spracovala žiačka V. A triedy Daniela Baránková. Vo videu Daniela prezentuje mestá a prostredie, v ktorom vybraní žiaci tried III. A, IV. A, III. H, IV. H bývali a pracovali. Účasťou na projekte Erasmus + žiaci získali nielen cenné zručnosti vo svojom odbore čašník a kuchár, ale aj dokázali komunikovať s miestnymi zamestnancami gastronomických prevádzok a inými zahraničnými študentmi z EU. A navyše, získali neoceniteľné skúsenosti pre svoj osobný aj profesijný rast. Je to súčasť poslania a vízie našej školy.

              Po ukončení prezentácie si žiaci pozreli zahraničný životopisný film pod názvom ELVIS v Dome kultúry v Čadci.

              Na počesť EDJ sa žiaci môžu zapojiť do jedinečného kvízu a vyskúšať svoje jazykové zručnosti na stránke:

              SAAIC – Erasmus SK, LingvaKvíz na adrese: https://kviz.lingvafest.sk

              EDJ je plánovaný aj v párnom týždni 7. 10. 2022.

              Ing. Slavka Jašurková

          • Verejná zbierka Biela pastelka
            • Verejná zbierka Biela pastelka

            • Biela pastelka, symbol pomoci na prvý pohľad v neriešiteľných situáciách v živote nevidiacich a slabozrakých, kreslí bielu čiaru na tmavej ceste. Každá z nich sa premení na pomocnú ruku podanú pri snahe naučiť sa samostatne a najmä bezpečne chodiť s bielou palicou, variť, postarať sa o domácnosť, pracovať s počítačom a mnoho iných činností, z ktorých každá je malým víťazstvom, ktoré ľuďom so zrakovým postihnutím pomôže viesť plnohodnotný život.

              Aj v tomto roku sa naša škola aktívne zapojila do zbierky. 23. 9. 2022 žiačky I. P Nikola Kučáková a Petra Labajová oslovili zamestnancov a žiakov. Tých, ktorí sa rozhodli prispieť, symbolicky odmenili bielou pastelkou.

              Ďakujeme, že aj vďaka vašej podpore môže Biela pastelka písať krajší príbeh v životoch nevidiacich a slabozrakých ľudí.

              Ing. Eva Brezovská

              koordinátorka VMR

            • Rozvoj komunikácie so zahraničnými dobrovoľníkmi

            • V spolupráci s mládežníckym centrom KERIC v Čadci sme zorganizovali 20. 9. 2022 spoločné stretnutie koordinátorov, zahraničných dobrovoľníkov a našich žiačok z odborov cukrár, predavač a kaderník z tried III. C a III. K. Žiačky pracovali v malých tímoch a postupne sa oboznámili s činnosťou a dobrovoľníckymi aktivitami centra KERIC. Zároveň si vyskúšali komunikačné schopnosti v anglickom jazyku so zahraničnými dobrovoľníkmi z krajín EÚ, napr. Španielska, Nemecka, Talianska, Estónska, ale aj z Gruzínska, Turecka a Ukrajiny.

              V úvode sa žiačky a zahraniční lektori navzájom predstavili a potom sa rozprúdila živá diskusia, v ktorej noví lektori objasnili svoje vlastné motívy pre dobrovoľníctvo v našej krajine. Následne zaujímavými otázkami nabádali žiačky k vzájomnej komunikácii. Počiatočné obavy a stres vystriedala dobrá nálada a smiech. Žiačky sa osmelili a komunikácia prebiehala v príjemnej a nenútenej atmosfére. Koordinátori tímu KERIC predstavili našim dievčatám svoje aktivity formou prezentácií a potom diskutovali o témach, ako rozvíjať dobrovoľníctvo vo svojom okolí a prečo sa stať dobrovoľníkom. Cieľom spoločného stretnutia bolo odstrániť bariéry v komunikácii s cudzincami, zábavnou formou zlepšiť komunikačné zručnosti žiakov v anglickom jazyku a popritom sa dozvedieť niečo o komunite dobrovoľníkov a ich činnosti v školách a v našom meste.

              Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s KERIC-om aj v iných oblastiach a s niektorými sa určite budeme stretávať na hodinách anglického jazyka.

              Na záver niekoľko postrehov a osobných názorov žiačok z III. C a III. K.

              Valentína F., III. C: „Mali sme prednášku s ukrajinskou lektorkou. Rozprávala o svojej krajine a o tom, prečo prišla do centra KERIC. Potom sme sa rozprávali s dobrovoľníkmi z rôznych krajín, ako sú Taliansko, Turecko, Francúzsko. Dobrovoľníci sa nám predstavili a my im. Páčilo sa mi, že už vedia niečo po slovensky. A tiež, že môžeme prísť do centra, v ktorom ponúkajú program pre mladých ľudí a rôzne dobrovoľnícke aktivity.“

              Viktória Č., Valentína R., Monika T., III. K: „Prednáška v mládežníckom centre KERIC bola pre nás veľmi dobrou skúsenosťou. Získali sme informácie o tejto organizácii a spoznali sme nových ľudí z rôznych kútov Zeme. Dobrovoľníci boli veľmi priateľskí, dozvedeli sme sa o ich krajinách, kultúrach a zistili sme, prečo sa stali dobrovoľníkmi. Boli by sme rady, keby nás aj oni navštívili na našej škole a mohli by sme sa porozprávať po anglicky. Koordinátorka Lenka nám predstavila program tejto organizácie a spôsob, ako sa do nej zapojiť. Veľmi nás to zaujalo a možno v budúcnosti by sme sa aj my zapojili do aktivít KERIC-u.“

              Ing. S. Jašurková

            • Týždeň dobrovoľníctva 2022 v Centre sociálnych služieb Fantázia v Kysuckom Novom Meste

            • Dňa 20. 9. 2022  sa naša škola zapojila do dobrovoľníckej aktivity v rámci Týždňa dobrovoľníctva 2022  v Centre sociálnych služieb Fantázia v Kysuckom Novom Meste. Žiaci III. H triedy (Tomáš Ježík, Martin Minarčík, Alan Čech) a II. A triedy (Roman Bilský, Branko Rovňaník, Eliška Bytčánková, Natália Piteková) pomohli upraviť vonkajší areál CSS Fantázia. Postarali sa o skrášlenie areálu,  zoznámili sa  s klientmi z centra a pozreli si ich pracovné dielne.

              Naši žiaci vykonali kus dobrej práce, prejavili úctu, rešpekt a toleranciu k ľuďom so zdravotným znevýhodnením. Celá aktivita sa niesla v príjemnej atmosfére, bolo vidieť zapálenie žiakov do práce a snahu formovať spolupatričnosť a vzájomnú pomoc.

              Všetkým zúčastneným ďakujeme.

              Mgr. Iveta Chilá

            • Palárik – konferencia v Kysuckom múzeu v Čadci

            • Kysucké múzeum v Čadci pripravilo v septembri 2022 významnú vedeckú konferenciu s názvom Palárik, na ktorej participovali historici z Kysuckého múzea a odborníci zo slovenských univerzít. Na zaujímavom dvojdňovom podujatí sa zúčastnili aj žiaci hotelovej akadémie s vyučujúcimi slovenského jazyka a literatúry a dejepisu. 13. 9. 2022 si vypočuli žiaci V. A blok prednášok s odborníkmi na tieto témy: Obec Raková na prahu modernej doby, Ján Palárik vo svetle dokumentov, Čo nám môže povedať o J. Palárikovi jeho sociálna sieť? 14. 9. 2022 pokračovala séria prednášok, spomedzi ktorých oslovila žiakov II. A prednáška Ján Palárik – jeho reflexia v kysuckej kultúre 20. storočia. Účasťou na vzdelávacom podujatí sme podporili záujem mladých o oblasť literatúry a histórie.

              Vyučujúce a zúčastnení žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Čadci prijali konferenciu s pozitívnym ohlasom a vyslovujú poďakovanie Kysuckému múzeu v Čadci za pozvanie.

              Mgr. Sabelová, Mgr. Sihelníková

            • Školenie kozmetičiek

            • 12. 9. 2022 sa majsterky odbornej výchovy študijného odboru kozmetik, Mgr. Janka Smolková a Katarína Rajteková, zúčastnili individuálneho školenia kozmetiky Janssen v Martine. Školenie bolo zamerané na AHA kyseliny exfoliačný systém.

              Katarína Rajteková

            • Návšteva Kysuckej knižnice

            • Štúdium stredoškoláka sa nezaobíde bez čítania literatúry a práce s knižnými či elektronickými zdrojmi. Preto sprostredkúvame žiakom 1. ročníkov každý rok  v septembri informatickú prehliadku Kysuckej knižnice v Čadci. Pracovníčky knižnice prevedú žiakov jednotlivými oddeleniami, priblížia činnosť a služby inštitúcie a ochotne poradia pri vyhľadávaní informácií. Mladí ľudia môžu využiť širokú ponuku vzdelávania a zmysluplne tak tráviť čas v útulnom prostredí.

              Mgr. Sabelová

            • Začíname nový školský rok 2022/2023

            • Pani riaditeľka Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Čadci Ing. Ľudmila Verčimáková dňa 5. septembra 2022 po slávnostnom príhovore otvorila nový školský rok 2022/2023. Otvorenia školského roka sa zúčastnila aj RNDr. Dana Čuláková, vedúca odboru RÚŠS v Žiline

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola obchodu a služieb
      • 00421/41/432 15 90
      • Ul. 17. novembra 2579 Čadca Slovakia