• Aktuality

            • Exkurzia v Okrase Čadca

            • 25. 3. 2022 sa žiačky 2. ročníka učebného odboru predavač zúčastnili odbornej exkurzie v podniku Okrasa Čadca, ktorá vyrába na Slovensku vianočné ozdoby už  viac ako 67 rokov.

              Žiačky spoznali prácu od objednávania, cez výrobu, distribúciu až po predaj. Táto výroba je až na 90%  ručnou prácou. Okrasa distribuuje svoje výrobky do celého sveta. Žiačky najviac zaujalo fúkanie skla a maľovanie. Zároveň navštívili podnikovú predajňu, v ktorej si mali možnosť zakúpiť už hotové výrobky.

              Svoje poznatky s objednávaním a distribúciou tovaru môžu žiačky využiť aj vo svojom budúcom povolaní.

              Mgr. Anna Koptáková, MOV

            • Prednášky: Trendy v gastronómii a Služby cestovného ruchu

            • 23. marca 2022 sa žiaci vybraných tried našej školy zúčastnili prednášok Slezskej univerzity, Obchodno-podnikateľskej fakulty v Karvinej.

              Žiaci tried III. A a IV. I2 absolvovali prednášku na tému Služby cestovného ruchu. Prednáška bola zameraná na orientáciu v širokej škále služieb, ktoré sa poskytujú turistom, návštevníkom destinácií a hosťom podnikov cestovného ruchu. Žiaci sa dozvedeli mnoho nových vecí z oblasti turizmu, získali poznatky o službách cestovného ruchu, cestovných kancelárií a agentúr a službách stravovacích, ubytovacích a kúpeľných zariadení.

              Triedy III. H a V. A sa zúčastnili prednášky Trendy v gastronómii. Žiaci sa dozvedeli podrobnosti o významných gastronomických trendoch súčasnosti, so zreteľom na moderné technologické postupy a nové suroviny, ktoré prácu kuchára uľahčujú a zároveň ju robia zaujímavou a atraktívnou. V prednáške bola prezentovaná molekulárna gastronómia ako pestré osvieženie modernej kuchyne. Pozornosť bola venovaná aj zážitkovej gastronómii ako umeniu, ktoré sa netýka len pokrmu samotného, ale i jeho skladby, usporiadania a toho, ako je prezentované na tanieri. Trendom sú stále BIO potraviny a čerstvé bylinky, ktoré oživia každý pokrm.

              Prednášky z oblasti gastronómie a cestovného ruchu boli pre našich žiakov veľkým prínosom. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu so Slezskou univerzitou.

               Ing. Marcela Kašubová, Ing. Eva Polačková

            • Ľudovít Štúr netradične

            • Rok 2022 je vyhlásený za Rok štúrovcov. Žiaci I. A sa 23. 3. 2022 v Kysuckej knižnici v Čadci zúčastnili na prednáške o známom rečníkovi, politikovi, novinárovi, spisovateľovi a zároveň zakladateľovi spisovnej slovenčiny Ľudovítovi Štúrovi. Kultúrne pracovníčky nás prostredníctvom prezentácie previedli životnou cestou Ľudovíta Štúra. Dozvedeli sme sa veľa nových informácií aj z jeho súkromného života, ako napríklad: Narodil sa v Uhrovci a zomrel v Modre, mal dve veľké lásky, ale nikdy sa neoženil. Uprednostnil svoju vlasť pred láskou. Mal štyroch súrodencov, Karola, Jána, Samuela a Karolínu. Ďalšou zaujímavosťou je, že chodil k barbierovi a poctivo sa staral o svoju bradu. Bol vzorom pre mnohých mužov. Niektorí ľudia ho ale označovali dokonca za despotu pre jeho rázne vystupovanie. Štúr zomrel nešťastnou náhodou tak,  že sa pošmykol, strelil si do nohy a dostal otravu krvi.

              Po prednáške sme sa aktívne podieľali na komiksovej aktivite, ktorá mapovala životnú cestu Ľ. Štúra. Program bol dobre spracovaný a naučili sme sa životopisné údaje Štúra. A na záver inšpiratívny citát od samotného Štúra: „Nie je šťastie nad druhými sa vypínať a druhých utláčať, ale šťastie s druhými žiť, rovne vzdelanými, rovne šťastnými, rovne spokojnými“.

              Eliška Bytčánková, Janka Kotková, Natália Piteková, I.A

            • Gastro CUP 2022 Memoriál Jána Michnu

            • V dňoch 18. a 19. marca 2022 organizoval Banskobystrický klub kuchárov a cukrárov SZKC súťaž Banskobystrický GASTROCUP – Memoriál Jána Michnu 2022 v hoteli NÁRODNÝ DOM v Banskej Bystrici.

              Súťaž bola určená pre jednotlivcov v odbore kuchár senior, kuchár junior, kuchár majster odbornej výchovy. Súťažnou úlohou bolo na základe zadania povinnej suroviny jarné kuriatko vytvoriť recept a následne presvedčiť odbornú komisiu o svojej zručnosti a kreativite. Znalosti v odbore žiaci uplatnili pri príprave jedla, ktoré museli správne dochutiť a naservírovať. Najlepšie umiestnenie získali žiaci, ktorí dokázali vytvoriť moderné slovenské jedlo s využitím nových pracovných postupov a zaujímavých kulinárskych úprav. Súťažný pokrm s názvom Pečené jarné kuriatko so žemľovo-žihľavovou plnkou, prepeličím vajíčkom a omáčkou Beureeblanc pripravil žiak II. D triedy Adam Jašík. Umiestnil sa na krásnom 3. mieste a získal bronz.                                                                                                          

              Majster odbornej výchovy Viliam Prengel pripravil súťažný pokrm s názvom Pečené jarné kuriatko na restovaných šúľancoch s medvedím cesnakom s cviklovou espumou. Umiestnil sa na 3. mieste a získal bronz.                                                                                                         

              Súťažiacim patrí veľké poďakovanie za ich snahu a pracovné nasadenie pri reprezentácii školy.      

               Mgr. Pavlina Bulejčíková, ZRPV 

          • Svetový deň vody
            • Svetový deň vody

            • Svetový deň vody je oslavou úcty a pokory k vode, ktorej význam si svet každoročne pripomína 22. marca. Vzhľadom na celosvetovú pandémiu, keď sa konzumný život spomalil, si ľudia začali uvedomovať, čo je pre ich život a zdravie dôležité.Voda nás sprevádza počas celého života, od narodenia až do posledného dňa nášho života.  Svetový deň vody je vždy jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia i pre rozvoj ľudskej spoločnosti. Preto sme práve v tento deň, 22. marca 2022, pripravili aktivity, ktoré smerovali k podpore informovanosti našich žiakov o význame vody.

              Ing. Eva Polačková, koordinátorka ENV

            • I. ročník školskej someliérskej súťaže

            • 2. marca 2022 sa konal I. ročník školskej someliérskej súťaže, ktorej sa zúčastnili žiaci I., II. a III. ročníka odboru hotelová akadémia.

              1. miesto získal Branislav Gomola, žiak III. A triedy.

              Na 2. mieste sa umiestnila  Katarína Halvoníková, žiačka III. A triedy.

              3. miesto obsadili Janka Kotková, žiačka I. A triedy a Lucia Hodoňová, žiačka II. A triedy.

              Víťazom srdečne blahoželáme.

              RNDr. Dušan Kormanec

            • Školské kolo 44. ročníka STREDOŠKOLSKEJ ODBORNEJ ČINNOSTI

            • V školskom kole 44. ročníka STREDOŠKOLSKEJ ODBORNEJ ČINNOSTI, ktoré sa uskutočnilo 22.02.2022,

              svoje práce prezentovalo deväť žiakov s piatimi súťažnými prácami v štyroch súťažných odboroch:

               

              01 - Problematika voľného času

              08 - Cestovný ruch, hotelierstvo, gastronómia

              14 - Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie

              17 - Pedagogika, psychológia, sociológia 

               

              Autormi a spoluautormi súťažných prác boli:

              • Patrícia Činčalová a Branislav Gomola,
              • Nikola Baculová a Sabína Korduláková, 
              • Adriána Rudinská a Lucia Pohančeníková,
              • Dominika Petreková a Diana Petráková,
              • Martina Čimborová.

              Do okresného kola postúpili všetky súťažné práce. Menovaným súťažiacim želáme v okresnom kole úspech!!!  

              Ing. Mária Hrušková

            • Súťaž v účesovej tvorbe na tému Romantický účes na valentínsky ples

            • Dňa 14. 2. 2022 sa konala školská súťaž v účesovej tvorbe, do ktorej sa zapojili žiaci z odborov kaderník a vlasová kozmetika. Žiaci tvorili účesy na pracovisku praktického vyučovania a hlasovanie prebiehalo online prostredníctvom Edupage.

              Na 1. mieste sa umiestnila Adela Bátorková z I. K.

              Na 2. mieste sa umiestnila Anna Mravcová z II. P.

              3. miesto s rovnakým počtom hlasov získali žiačky Beáta Brandisová z I. P  a Karina Mosorová z II. K.

              Žiačkam blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšej tvorbe. Ceny do súťaže od značky Wella venovala firma Sirowa Slovakia.

              MOV: Mgr. Mária Trúchla

            • Kozmetická súťaž - Znamenia zverokruhu

            • Dňa 14. 2. 2022 sme pre žiačky našej školy zorganizovali školskú súťaž na tému Znamenia zverokruhu. Súťaže sa zúčastnili žiačky všetkých ročníkov v študijnom odbore kozmetik.

              Žiačkam ďakujeme za účasť a prajeme veľa úspechov v ďalšej tvorbe. Ceny do súťaže venovala firma PRO BEAUTY .

              1. miesto získala Alžbeta Staňová z III. I

              2. miesto získala Aneta Jurišová z II. I

              3. miesto získala Vanesa Vyšlánová zo IV. I

              MOV: Mgr. Janka Smolková, Katarína Rajteková

          • II. kolo celoslovenskej súťaže
            • II. kolo celoslovenskej súťaže

            • Finančná olympiáda je online finančná celoslovenská vedomostná súťaž, v ktorej si žiaci môžu otestovať a overiť svoje finančné vedomosti a znalosti z oblasti finančnej gramotnosti. Súťaž pozostáva z troch kôl.

              Do prvého, otvoreného kola súťaže sa zapojili žiaci z tried II. P, III. H, III. I2, IV. I2, II. A, II. A, III. A, IV.A a V. A. Úspešné boli tri žiačky V. A triedy, ktoré postúpili do krajského kola súťaže:

              • Nina Gregorová

              • Lucia Jašurková

              • Stanislava Kullová

              Toto kolo súťaže bude prebiehať testovaním online formou v časovom rozpätí od 22. februára do 6. apríla 2022.

              Žiačkam k postupu srdečne blahoželáme.

              Zároveň sa 28. 2. 2022 uskutočnilo II. kolo celoslovenskej súťaže Ekonomická olympiáda. Online testovania v rámci krajského kola súťaže sa zúčastnili žiačky Nikola Baculová, III. A a Nina Gregorová, V.A.

              Ing. Marcela Kašubová, Ing. Eva Polačková

            • Animácia ako predmet zábavy, nápaditosti a kreativity

            • Nie je tajomstvo, že v našej škole máme šikovných žiakov, ktorí svojimi nápadmi a zručnosťami každoročne skrášľujú prostredie našej školy.

              V prípade žiakov V. A sú tieto aktivity náplňou predmetu animácia. Keďže tento predmet nie je len o teórii, snažíme sa vymýšľať rôzne aktivity, aby žiaci v praktických zručnostiach nezaostávali. Medzi animačné aktivity patria aj tvorivé aktivity. Vďaka štedrosti pani Zimy mali piataci dostatok stavebného materiálu na realizáciu snehových kreácií v areáli školy. Pri príležitosti sviatku sv. Valentína v priestoroch školy vytvorili zaujímavú prezentáciu s názvom Láska v Paríži. Ich šikovnosť už posúďte sami. Veď ktovie, koľkí  z nich sa v budúcnosti môžu uplatniť ako animátori  v hoteloch a dovolenkových rezortoch. Veríme, že všetkých tieto aktivity potešili a vniesli trošku svetielka do súčasných dní.

              Ing. Mária Janíčková

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola obchodu a služieb
        • 00421/41/432 15 90
        • Ul. 17. novembra 2579 Čadca Slovakia